Svijet

STRAH OD MAJMUNSKIH BOGINJA Vašington kupuje vakcine u vrijednosti od 119 miliona dolara

Organi nadležni za zdravstvo u SAD potpisali su ugovor vrijedan 119 miliona dolara za nabavku doza vakcine protiv virusa majmunskih boginja, nakon što je muškarcu iz Masačusetsa ranije ove sedmice dijagnostikovana ova rijetka, ali potencijalno ozbiljna bolest.

STRAH OD MAJMUNSKIH BOGINJA Vašington kupuje vakcine u vrijednosti od 119 miliona dolara
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Uprava za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj (BARDA) potpisala je ugovor sa danskom farmaceutskom kompanijom “Bavarian nordik”.

Ugovor vrijedan 119 miliona dolara predstavlja jednu od opcija u nizu, a ukupna vrijednost tih ugovora mogla bi na kraju dostići 299 miliona dolara, u zamjenu za 13 miliona doza vakcine “džinios”, piše Raša tudej.

Pročitajte još

Vakcina je prvobitno proizvedena za liječenje malih boginja, ali je Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila njenu upotrebu protiv majmunskih boginja 2019. godine, samo nekoliko mjeseti prije prvih slučajeva kovida 19 u Kini.

Prve isporuke vakcina “džinios” neće se dogoditi prije 2023. godine, saopštila je kompanija koja proizvodi vakcinu, uz napomenu da će između 2024. i 2025. godine biti dostupno svih 13 miliona doza ukoliko BARDA pristane da produži ugovor.

Prihvati notifikacije