Svijet

Strah od novog talasa korona virusa: Katalonija ponovo uvodi mjere restrikcije

Vlasti španskog regiona Katalonija saopštile su danas da će ponovo uvesti mjere restrikcije zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane za korona virus.

Strah od novog talasa korona virusa: Katalonija ponovo uvodi mjere restrikcije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mjere će se posebno odnositi na ograničenja vezana za noćni život jer se virus širi najviše među mladim nevakcinisanim ljudima.

Noćni klubovi biće zatvoreni od ovog vikenda, a za aktivnosti na otvorenom uz učešće više od 500 ljudi biće potrebni negativan test na kovid ili potvrda o vakcinaciji, rekla je portparol Vlade Katalonije novinarima.

– Ne možemo se pretvarati da smo porazili virus. Pandemija nije završena, nove varijante su veoma zarazne i dalje imamo značajne dijelove populacije koji nisu vakcinisani – rekla je ona.

Ona je najavila mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski na otvorenom, ali odluku može donijeti samo Vlada u Madridu.

Španija je 26. juna ukinula zahtjev o obaveznom nošenju maske na otvorenom tamo gdje je moguće držati distancu.

Još nekoliko manjih regiona ponovo je uvelo mjere restrikcije za socijalni život kako bi se pandemija držala pod kontrolom.

U sjevernom regionu Navara, barovi i noćni klubovi zatvaraće se od 1.00 čas, umjesto od 3.00, a u regionu Kantabrija potpuno je ukinut noćni život u nekoliko gradova.

Oko 40 odsto populacije Španije, od 47 miliona, do sada je u potpunosti vakcinisano, ali u starosnoj grupi od 20 do 29 godina taj procenat je tek svaki deseti.

U Španiji je do sada od posljedica infekcije umrlo više od 81.000 ljudi, dok je infekcije potvrđena kod više od 3,8 miliona ljudi.

Prihvati notifikacije