Banjaluka

Strahuju od ponovnog POKRETANJA KLIZIŠTA: Mještani Priječana žele novi asfalt

Na pitanje kada će se nastaviti asfaltiranje puta kroz Priječane i kada će se sanirati postojeća oštećenja na ovoj glavnoj saobraćajnici, od nadležnih već danima nismo dobili odgovor.

Strahuju od ponovnog POKRETANJA KLIZIŠTA: Mještani Priječana žele novi asfalt
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Naime, Priječani su jedno od najnaseljenijih i najbrže rastućih banjalučkih naselja, a mještani koji tu žive žale se da se osjećaju zaboravljeno, nasamareno i u uslovima kao da je 19. vijek.

Iz revolta i znaka nezadovoljstva zbog problem sa infrastrukturom, s kojim se godinama bore, stanovnici ovog dijela Banjaluke su na tabli s imenom naselja nalijepili natpis „Hoćemo novi asvalt“.

Problemi

U razgovoru sa mještanima Priječana saznali smo da se svakodnevno suočavaju s mnogim problemima, a najveću muku im zadaje nekvalitetno urađen glavni put.

– Glavna ulica u našem naselju asfaltirana je prije samo nekoliko godina, a već je počela da se urušava. Komadi asfalta se odvajaju od puta, kao da je saniran prije 200 godina. Nekvalitetno je urađen i mi želimo novi asfalt – ispričao je za Srpskainfo Ranko T, koji godinama živi u ovom naselju.

Mještani kažu da je put oštećen na više dijelova i da najviše strahuju da se klizište ponovo ne pokrene, što bi ugrozilo sigurnost ljudi i njihovu imovinu.

Pročitajte još

– Ovo zemljište je podložno stvaranju klizišta, ali smatram da, kada se zna kakav je teren, projekat treba da se pravi u skladu s tim, odnosno u skladu s karakteristikama i uslovima puta – istakao je mještanin Siniša G.

Razočarenje

Da su nadležni kvalitetno pristupili ovom projektu, asfalt se, dodaje on, ne bi počeo odvajati nakon svega osam mjeseci.

Slađana Đ. kaže da je posebno zabrinjavajuće to što ovim putem svakodnevno saobraća javni gradski prevoz, kojim građani putuju na posao, a djeca u školu.

– Prije nekoliko godina klizište se odronilo i oštetilo glavnu saobraćajnicu, a naselje je ostalo gotovo odsječeno od ostatka grada. Godinama smo iščekivali rješenje i taman kad smo se ponadali da će našim mukama doći kraj, naišli smo na novo razočarenje – kaže Slađana.

Mještani sa svakom novom olujom i jakom padavinama provode noć na nogama, u strahu, dežurajući da voda ne uđe u njihove domove.

Podsjećamo, ranije su iz Gradske uprave rekli da su ovogodišnjim budžetom predviđena sredstva za nastavak izgradnje glavne saobraćajnice kroz Priječane u iznosu od pola miliona KM, kao i sredstva za izgradnju vodovodne mreže.

Strahuju od poplava

Mještanka naselja Priječani, Stojanka Ljubojević, ranije je rekla za Srpskainfo da im, osim neurađenog puta, gorući problem stvara kanalizaciona mreža, koja se začepi i izliva u dvorišta čim počene padati oblinija kiša.

– Godinama se ovaj problem ne rješava, nadležni kao da nemaju sluha za naše probleme. Voda zna doći i do ulaznih vrata. Kada sam bila mlađa i u snazi sama sam čistila i krčila kanal, ali sada više ne mogu – požalila se ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije