Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTRAJKUJU OD APRILA Predsjednik Skupštine Brčko distrikta pozvao advokate da se VRATE SVOM POSLU

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta izjavio je danas na konferenciji za novinare da će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH i pozvao advokate koji štrajkuju da se vrate svom poslu jer bi, kako je istakao, to bila najmanja šteta.

– U skladu sa zakonskim ovlaštenjima pokrenuću ocjenu ustavnosti ovog zakona. Ne mogu entitetske advokatske komore blokirati rad institucija Brčko distrikta -rekao je Kadrić.

On je istakao da su donošenjem Naloga supervizora za Brčko distrikt svi zakoni Federacijen BiH i Republike Srpske i svih institucija koje su sastavni dio bilo kojeg entiteta prestali da imaju pravno dejstvo na području Brčko distrikta.

-Sada imamo primjenu pravila entitetskih komora u Brčko distriktu i to je direktno miješanje u pravni sistem Distrikta i ja ga moram zaštititi, na to me kao predsjednika Skupštine obavezuje zakon. U ovom trenutku je na sceni kršenje Naloga supervizora za Brčko i vrlo je upitno na koji način od 2006. godine, nakon njegovog donošenja, advokati rade u Brčkom – istakao je Kadrić.

Pojasnio je da se entitetski propisi ne mogu primjenjivati u Brčko distriktu i samim time ni odluke entitetskih advokatkih komora koje su osnovane u skladu s entitetskim zakonima.

On je rekao da je ovih dana Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH uputio pismo kojim ih je podsjetio da mogu predlagati zakone iz oblasti advokatske djelatnosti i pozvao ih da to učine.

– Pravosudna komisija nikada nije predložila zakon o advokatskoj djelatnosti i ja sam im kao predsjednik Skupštine ukazao na tu obavezu – rekao je Kadrić ističući da je to u skladu sa svojim nadležnostima uradio kao predsjednik Skupštine koji je odgovoran za komunikaciju parlamenta s drugim institucijama.

Podsjećamo da brčanski advokati štrajkuju od aprila ove godine i traže izuzimanje iz procesa fiskalizacije.

Nedavno je Skupština odbila da izglasa dopune Zakona o fiskalizaciji koje su predviđale odgađanje ovog procesa u advokatskoj djelatnosti, a protiv su bili poslanici iz bošnjačkih poslaničkih klubova koji smatraju da su postupci advokata ucjenjivački i da zakon treba da se primjenjuje na sve. Advokatske komore entiteta podržale su kolege u Brčkom da nastave štrajk, a najavljena je i mogućnost njegovog proširivanja i na područje BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO