Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STRANAČKI IZBORI Džonson ubjedljivo pobijedio i u drugom krugu glasanja britanskih konzervativaca

Svijet
Autor:

Foto: Will Oliver/EPA

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson pobijedio je u drugom krugu glasanja britanskih konzervativaca, u okviru nadmetanja za poziciju novog lidera Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije.

On je na današnjem glasanju osvojio 126 glasova, ministar spoljnih poslova DŽeremi Hant 46, dok je ministar za životnu sredinu Majkl Gav dobio podršku 41 poslanika.

Bivši ministar za “Bregzit” Dominik Rab ispao je iz trke, nakon što nije uspio da osvoji minimalna 33 glasa na drugom glasanju.

U treći krug ušli su britanski ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart sa 37 glasova, kao i ministar unutrašnjih poslova Sadžid DŽavid sa minimalna 33, javio je “Sputnjik”.

Petoro preostalih kandidata učestvovaće večeras u televizijskoj debati, pred treće i posljednje glasanje u četvrtak, 20. juna.

Nakon što ostanu samo dva kandidata, preći će se na glasanje šireg kruga članova Konzervativne stranke, kada će oko 160.000 članova izabrati novog lidera partije i premijera Velike Britanije.

Očekuje se da novi britanski premijer bude izabran do kraja jula.

Odlazeći premijer Tereza Mej vršiće tu funkciju do 22. jula.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO