Kolumne

Strani i domaći plaćenici

Nakon što su ostale bez posla, radnice Fabrike obuće „Alfa“ iz Modriče ostale su i bez skromne naknade za nezaposlene. Da ne spominjemo otpremnine, otkazni rok, neiskorištene godišnje odmore.

Strani i domaći plaćenici
FOTO: MILKICA MILOJEVIC/RAS SRBIJA

Za sve im je, kažu, kriva korona. A ni gazda fabrike, ako ćemo pravo, nije im plaćao doprinose, još od decembra prošle godine. Ko ne plaća doprinos za osiguranje od nezaposlenosti, logično, ne može dobiti naknadu koja se iz tog doprinosa isplaćuje. Radnice nisu za to krive, ali su platile ceh. Eto, džaba su rintale za skromnu platicu, ćuteći radile prekovremeno, saginjale glavu i trpile sve što ih snađe, samo da sačuvaju posao. Nisu ga sačuvale. A ni svoja prava ne ostvariše.

Ali, pazite sad: stižu spasioci! Sve će, vele, biti pod konac, samo malo strpljenja! Mlađahna supermenka, u liku narodne poslanice SNSD i kandidatkinje za načelnicu opštine, sjela je za sto sa svojim partijskim drugovima „odozgo“ i u dvije tri riječi sredila stvar. Doprinosi će, reče, biti plaćeni – platiće ih Vlada RS. Kada? Čuće se! Kako? Vidjećemo! Čak je i premijer Radovan Višković, neki kažu, obećao, a drugi vele samo značajno klimao glavom, kad je narodna poslanica, javno, sve pred kamerama, obznanila ovo spasonosno rješenje. Koje je, naravski, njena zasluga.

A otkud Vladi RS pare za takve transakcije? Sa koje budžetske stavke? Otkud Vladi RS pravo da našim novcem, narodnim parama, sredstvima poreskih obveznika, otplaćuje tuđe dugove?

E, to su, vidite, nepristojna pitanja! Takva pitanja mogu postavljati samo neprijatelji Republike Srpske iz nevladinih organizacija, bezobrazni novinari, neobuzdani aktivisti, jednom rječju strani plaćenici i domaći izdajnici. Domaćim plačenicima nikad ne bi palo na pamet da bezobrazno zapitkuju i talasaju. Domaći plaćenici znaju red: oni gule radničku klasu, izvrdavaju poreze i doprinose, ugrađuju se u tendere, tale se s kim treba, a kad zapne – tu je Vlada da našim parama popegla njihove poslovne knjige.

Strani plaćenici već odavno upozoravaju da štošta u Republici Srpskoj ide kud ne treba. Domaći plaćenici ćute i mute. Strani plaćenici odavno vrište da neće izaći na dobro ako se građani hapse nasred trga, ako se radnici izrabljuju do iznemoglosti, ako se diplome kupuju a znanje ismijava, ako se narod pljačka, ako se izbori kradu, ako se rijeke uništavaju zarad dobiti šačice tajkuna, ako se nasilje toleriše, ako se zakoni kroje po mjeri jačih…

Domaćim plaćnicima sve to ne smeta. Naprotiv. Oni plivaju u tom mulju i otrovu kao ribe u vodi. I povremeno dignu hajku na strane plaćenike, koji su, kaobajagi, krivi za sve što nas je snašlo, jer su neprijatelji i rušitelji Republike Srpske.

Strani plaćenici se kao lavovi bore na međunarodnom tržištu ideja i projekata, za novac koji dovlače u našu zemlju, da bi angažovali naše ljude na poslovima pravljenja boljeg društva za nas i našu djecu. I od tog novca plaćaju poreze i doprinose od kojih žive naše institucije.

Domaći plaćenici se drže domaćeg terena: sišu našu krv i čerupaju naše fondove i budžete, koje pune, između ostalih, i mrski strani plaćenici.

A radnice „Alfe“? Pa, strani plaćenici kažu da će one možda i dobiti svoje, bez sumnje zaslužene naknade, nekom kombinacijom koja podrazumijeva kršenje zakona. Jer, idu izbori, valja se uz pomoć narodnih para dodvoriti obespravljenom narodu. I još kažu da će slučajeva poput „Alfe“ biti još. I da će to biti šamar čestitim poslodavcima, koji redovno izmiruju obaveze. I poruka da su takvi poslodavci obični magarci! I da će tako u Republici Srpskoj i definitivno biti ustoličen zakona koji glasi: „Je..š zakon, budi dobar s vlastima, pa ne moraš plaćati poreze i dopinose, ako ti se ne da!“

Domaći plaćenici se već pobjednički smješkaju!