Banjaluka

Strategija pronatalitetne politike za narednu deceniju: Stimulisati roditelje da se ODLUČUJU NA TREĆE DIJETE

Nova gradska administracija izradiće u narednom periodu strategiju pronatalitetne politike za narednih deset godina.

Strategija pronatalitetne politike za narednu deceniju: Stimulisati roditelje da se ODLUČUJU NA TREĆE DIJETE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Fokus naše politike biće usmjeren na treće dijete i mi želimo da našim politikama stimulišemo roditelje da se odluče na takav korak. Želja nam je da Banjaluka, a samim tim i Republika Srpska idu naprijed, a za takvo nešto nam je potreban pozitivan prirodni priraštaj – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković tokom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Grada.

On je pojasnio da je treće dijete ono koje donosi budućnost i koje znači reprodukciju stanovništva, odnosno pozitivan prirodni priraštaj, naglasivši da posljednjih godina imamo negativan prirodni priraštaj, na koji se mora reagovati.

– Smatram da je veoma važno da se na ozbiljan način pozabavimo prirodnim priraštajem, jer od toga nam zavisi i opstanak – istakao je gradonačelnik.

Stanivuković se osvrnuo i na amandmane skupštinske većine u vezi sa podrškom porodiljama, rekavši da je amandmanom tražena podrška u iznosu od 500 KM, ali da je njegova administracija odlučila da ovu kategoriju podrži i više.

– Mi ćemo za prvo i drugo dijete isplatiti 500 KM, za treće dijete 700, a za četvrto, peto i šesto dijete izdvojićemo 2000 KM. Smatram da smo ispoštovali sve i uradili mnogo više od toga – zaključio  je gradonačelnik.

Prihvati notifikacije