Biznis

"STRATEGIJA ZELENOG RASTA" Ova država ukida automobile na gorivo za 15 godina

Japan namjerava da ukine automobile koji troše gorivo u narednih 15 godina i dostigne nultu emisiju ugljen dioksida, kao i da generiše dva biliona dolara rasta u zelenim tehnologijama do 2050. godine, saopštila je danas Vlada.

"STRATEGIJA ZELENOG RASTA" Ova država ukida automobile na gorivo za 15 godina
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

“Strategija zelenog rasta” podrazumijeva orijentaciju na vodonik u automobilskoj industriji, a ovo je akcioni plan čiju je realizaciju obećao premijer Jošihide Suga u oktobru.

Suga je rekao da su zelene investicije prioritet u obnovi ekonomije od posljedica pandemije kovid 19 i da bi se Japan uskladio sa EU, Kinom i ostalim zemljama koje imaju ambiciozne planove ove vrste.

Vlada će ponuditi poreske podsticaje i ostalu finansijsku podršku kompanijama u iznosu od 870 milijardi dolara godišnje kroz zelene investicije do 2030. godine i 1,8 biliona dolara do 2050. godine.

Planirano je da vozila koja troše gorivo budu zamijenjena do 2035. godine vozilima sa električnim pogonom, uključujući hibridne automobile i one koji koriste gorivne ćelije.

Da bi ubrzala širenje upotrebe električnih vozila, Vlada namjerava da značajno smanji cijenu baterija do 2030. godine.

Istovremeno se planira povećanje potrošnje vodonika na tri miliona tona do 2030. godine i oko 20 miliona tona do 2050. godine sa sadašnjih 200 tona godišnje u proizvodnji energije i saobraćaju.