Svijet

NOVO NASILJE U AMERICI U pucnjavi ranjena dva policajca usred MASOVNIH PROTESTA (VIDEO)

Dvojica policajaca iz Luivila, u saveznoj američkoj državi Kentaki, ubijeni su u srijedu uveče u centru tog grada usred masovnih protesta nakon što velika porota nije optužila policajce za ubistvo Afroamerikanke Brione Tejlor.

NOVO NASILJE U AMERICI U pucnjavi ranjena dva policajca usred MASOVNIH PROTESTA (VIDEO)
FOTO: WHAS11/YOUTUBE SCREENSHOT

Na policajce je pucano oko 20:30 u blizini Brodveja u dok su demonstranti bili na ulicama poslije odluke porote, saopštila je policija Luivila. Neidentifikovani osumnjičeni je uhapšen na licu mjesta, ali optužbe nisu poznate.

Oba policajca zadobila su povrede koje nisu obasne po život, saopštio je Robert Šroder, privremeni šef policije.

– Veoma sam zabrinut za bezbjednost naših policjaca. Večeras su upucana dva policajca, a to je vrlo zastrašujuće i opasno stanje – dodao je on.

Jednom od policajca je pucano u stomak, ispod pancira i odvezen je na operaciju, dok je drugi pogođen u butinu, prenosi Njujork post.

Pojavio se i video snimak koji pokazuje trenutak kada je izbila pucnjava. Kada je počeo vatromet moglo je da se čuje više pucnjeva što je natjeralo policajce da se povuku.

– Ispaljeni meci! Ispaljeni meci! Tačno tamo. Tačno tamo, da. Policajac je na zemlji – čulo se na snimku.

Vise detalja nije bilo odmah poznato, a pucnjava se dogodila 30 minuta prije početka policijskog časa u ovom gradu.

Povodom ovog događaja oglasio se i predsjednik Donald Tramp koji je rekao da Vlada stoji iza policajaca i da je spremna da pomogne, prenosi Blic.

– Razgovarao sam sa guvernererom Endi Bešearom i spremni smo da radimo zajedno – napisao je između ostalog Tramp.

Zbog ubistva protesti širom Amerike

Policajci su pucali u Tejlorovu (26), inače zdravstvenu radnicu, prije šest mjeseci, nakon što su provalili u njen stan dok su sprovodili nalog za pretres u okviru istrage o narkoticima.

Smrt Brione Tejlor, kao i smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao na vratu u Mineapolisu, izazvala je proteste širom SAD, tokom kojih su učesnici tražili rasnu pravdu i da policija prekine s prekomjernom upotrebom sile.