Hronika

STRAVIČNO Pas lutalica izujedao dijete u dvorištu škole

U dvorištu osnovne škole "Olga Petrov" u Banatskom Brestovcu, u utorak 15. septembra, došlo je do incidenta, kada je sedmogodišnje dijete ujeo pas, ali se za slučaj saznalo tek danas.

STRAVIČNO Pas lutalica izujedao dijete u dvorištu škole
FOTO: NIC BOTHMA/EPA

Dovela sam dijete u školu, trebalo je da jedno dijete uzmem iz predškolskog, a da drugo dovedem u školu, i tu na ulazu na njega je skočio pas. Ujeo ga je na tri mjesta – ispričala je Marijana Marković, majka.

Ovaj događaj potvrdila je i direktorka škole Daliborka Bojković Breti. Ona je rekla da se ujed dogodio u međusmeni te da su radnici škole odmah reagovali.

Direktorka je rekla i da je nakon toga pozvala “Higijenu”, te da je ponudila da dijete odvezu kod ljekara, ali je u međuvremenu već neko od prisutnih prevezao dijete.

Školsko dvorište nije ograđno

– Djeca hrane pse i oni se tu okupljaju. Imamo problem što školsko dvorište nije ograđeno, a nije ograđeno zbog imovinsko-pravnih problema. Škola je dobila sredstva da se isplati vlasnicima, njima to nije odgovaralo i mi ne možemo da napravimo ogradu. Stalno pokušavamo to da riješimo – rekla je direktorka Bojković Breti.

Majka ovog đaka je ispričala kako je čula da su ljudi iz “Zoohigijene” došli u Banatski Brestovac nakon ovog događaja, što je za portal “013info” potvrdio i Zoran Radojković iz “Higijene”.

FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

On je rekao da su iz škole tog utorka pozvali njihovu službu, da su oni došli, ali da pasa nije bilo. Dodao je još da je bilo više poziva i iz Omoljice i iz Banatskog Brestovca zbog pasa lutalica.

– Psi dolaze za djecom kada dolaze u školu i kada djeca uđu na nastavu oni odlaze. Mi nismo dežurali tu, nego smo po pozivu došli, ali tada nije bilo pasa. Mi tada konstatujemo da smo bili, ali da psa nismo zatekli, pogotovo kada je prijavljeno “po opisu” psa. Takovog psa kad ne nađemo mi ne možemo nasumice da hvatamo, jer može da se desi da odnesemo nekog vlasničkog psa, što ne bi bilo u redu – rekao je Radojković.

Vlasnički psi bi trebalo da budu čipovani. Kazne za vlasnike su visoke ukoliko ovo ne urade. Higijena ima čitač čipova, te može da vidi da li je pas vlasnički ili ne. Ipak, kaže Radojković da mnogo vlasnika ovu zakonsku obavezu ne poštuje.

Radojković objašnjava da je potreban inspekcijski nalog da bi se psi “pohvatali”, dok su iz pančevačke inspekcije rekli da je to posao koji bi “Higijena” trebalo da obavlja sama ili po pozivu, te da nije neophodan inspekcijski nalog. Kako se još saznaje u gradsku inspekciju nije stigla tog dana nikakva prijava, piše Blic.

Majka Marijana kaže da se dijete oporavlja. Još uvijek idu na previjanja, rane polako zarastaju, a ona kaže da je čitav slučaj prijavila i pančevačkoj policiji, što je u pančevačkoj policiji i potvrđeno. Oni su obavili razgovor, konstatovane su lakše tjelesne povrede, te da su obavijestili tužilaštvo.