Društvo

STUDENTI KAO NA TRACI Kako se fakulteti bore s koronom i manjkom prostora

Uraditi što više posla za što kraće vrijeme, u što manjim grupama i tako podstaći intenzivno učenje – to su formule uz pomoć kojih na mnogim fakultetima u Srpskoj pokušavaju organizovati nastavu u doba korone.

STUDENTI KAO NA TRACI Kako se fakulteti bore s koronom i manjkom prostora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pridržavanje epidemioloških mjera u već skučenim prostorima donijelo je potrebu za drugačijom organizacijom rada. Na Elektrotehničkom fakultetu Banjaluka problema s manjkom prostora imaju već decenijama. Iako obrazuje inženjere za koje se poslodavci otimaju, ETF nikad nije imao svoj amfiteatar, pa su studenti i ranijih godina na predavanja išli u prostorije drugih fakulteta.

Dekan ETF Branko Blanuša, međutim, tvrdi da na ovom fakultetu imaju rješenje: protiv manjka prostora i epidemioloških izazova bore se znanjem, snalažljivošću i korištenjem novih tehnologija.

FOTO: TVK3/YOUTUBE
FOTO: TVK3/YOUTUBE

– Mi smo tu u prednosti, jer smo mnogo prije nego što se pojavila epidemija koristili platforme za elektronsko učenje, ne samo za predavanja i vježbe, nego i za provjere studenata – kaže Blanuša.

Male grupe

Onlajn predavanja, konsultacije i testovi, projektni zadaci koji se rade na elektronskim platformama i drugi alati novih tehnologija, ipak, priznaje nisu rješenje za sve probleme.

– Imamo laboratorijske vežbe, na kojima je fizičko prisustvo studenata neophodno, ali smo taj dio akademskog rada reorganizacijom kompresovali. Vježbe su organizovane u vrlo malim grupama, ali tako da jedna grupa, kada uđe u laboratoriju, u lancu odradi dvije ili tri vježbe – objašnjava Blanuša i dodaje da je u malim grupama moguće efikasniji i intenzivniji rad, te su vježbe skraćene.

Pročitajte još

Elektrotehnički fakultet pohađa oko 850 studenata, ali nisu svi oni aktivni na nastavi. Najaktivniji su, ali i najbrojniji studenti prve godine, pa je organizovanje nastave za njih 190 poseban izazov.  Kao i ranijih godina, ETF koristi amfiteatre Tehnološkog i drugih fakulteta, mada je to sada teže organizovati, jer su i tim fakultetima potrebni njihovi prostori.

– Mi sa svojim studentima prve godine, u zavisnosti od prostora koji su nam na raspolaganju, radimo u grupama od 25 do maksimalno 50 studenata. Za sada uspijevamo da sve to uklopimo – kaže Blanuša.

Puni časovi

Sa prostorom već godinama kuburi i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci. Oko 650 aktivnih studenata, 142 zaposlena i 18 studijskih programa – sve to je spakovano u zgradu nekadašnje Učiteljske škole. Poseban problem je, kaže dekan PMF Goran Trbić, organizovati laboratorijske vježbe i eksperimentalni rad, ali i predavanja uživo su, tvrdi, nezamjenjiva u procesu akademskog obrazovanja. Za sada nastavu pohađa 130 studenata prve godine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nastava traje od sedam ujutru do 19 časova, grupe s maksimalno 30 studenata se smjenjuju u učionicama. Nakon svakog bloka nastave učionice se dezinfikuju i provjetravaju. Na ulazu u fakultet svim studentima i zaposlenima mjerimo temperaturu. Dezinfekcija ruku i obuće je obavezna, kao i nošenje maski – navodi Trbić.

Dodaje da se u laboratorijama radi u grupama od pet do maksimalno 10 studenata i da za sada nisu bili primorani da skraćuju časove.

– Zahtjevno je sve to organizovati, ali vjerujemo da ćemo uspjeti da sve uklopimo i kada nam se, u novembru, pridruže studenti starijih godina – kaže Trbić.

U Uniji studenata RS kažu da su i studenti za sada zadovoljni kako se nastava odvija na početku nove školske godine i da nije bilo prijavljenih problema.

Domaći predavači uživo, oni iz Srbije onlajn

– Predavanja za brucoše su počela i za sada nemamo nekih problema u radu. Prije svega, poštuju se sve propisane epidemiološke mjere i nemamo zaraženih među studentima i nastavnim osobljem, što je najvažnije. Za sada imamo dovoljno prostora za organizovanje nastave za sve brucoše, čak i u drugačijim uslovima, s manjim grupama i slično. Kada počnu predavanja i za studente viših godina studija, vidjećemo kako će to sve izgledati, ali i tada se moramo organizovati i naći način rada – kaže Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, koji je ove godine upisao rekordan broj studenata – 260, zajedno sa stranim studentima, koji su upisali prve studije na engleskom jeziku na ovom fakultetu.

Svi domaći predavači, objašnjava Bokonjić, predavanja drže uživo, a radi se tako da predavanje traje po sat i 15 minuta, bez pauza, za manje grupe. Veće grupe su podijeljene u manje i rade se po dva ista predavanja zaredom, da bi se poštovao broj studenata koji mogu boraviti u prostoriji istovremeno.

Sva predavanja stranih predavača, uglavnom iz Srbije, snimljena su i ona se održavaju onlajn, ističe dekan Medicinskog fakulteta.

Autori: Milkica Milojević, Valentina Mišljenović