Biznis

STUDIJA Coca-Cola u BiH podržava 5.200 RADNIH MJESTA

Coca-Cola je sprovela treću Studiju o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2019. godini, koja analizira i objašnjava njen doprinos bosanskohercegovačkoj privredi, te uticaj njenog dugogodišnjeg poslovanja u BiH na napredak društva u cjelini, što uključuje i uticaj Coca-Cole na ukupan broj zaposlenih u državi.

STUDIJA Coca-Cola u BiH podržava 5.200 RADNIH MJESTA
FOTO: COCA-COLA

Studija je pokazala da Coca-Cola u Bosni i Hercegovini u 2019. godini direktno zapošljavala 296 radnika, odnosno 8% više nego u 2017. godini.

Koja je razlika između ljudi koji traže radno mjesto i onih koji traže posao najbolje znaju u Coca-Coli. Zaposlenici su jedan od Coca-Colinih najvažnijih resursa, stoga ulažu veliki trud u stvaranje poticajnog i kreativnog radnog okruženja na kojem zaposleni mogu u potpunosti ispuniti svoje potencijale i ambicije. Promiču uključenost u radno okruženje, a nakon postupka odabira kandidata, u kojem svi imaju jednake šanse za zaposlenje, posao uvijek dobija najbolji kandidat – onaj koji je najzainteresovaniji, koji pokazuje želju i volju za radom i napredovanjem, ali i sposobnost za brzo učenje.

Kako ističu, uvijek se vode time da zaposlenicima daju mogućnost da uživaju u svojim radnim zadacima u jednakoj mjeri u kojoj potrošači uživaju u njihovim proizvodima. Coca-Cola podržava mogućnosti zaposlenja za sve sektore u društvu, uključujuči visokokvalifikovane i niskokvalifikovane radnike. Radno okruženje u Coca-Coli HBC dinamično je i puno izazova, s pravednim sistemom nagrađivanja, gdje zaposlenici imaju mnogo prilika za sticanje znanja i razvijanje sposobnosti.

Studija o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2019. godini pokazala je da Coca-Cola ukupno podržava gotovo 5.200 zaposlenih u okviru svog lanca vrijednosti, što čini 0,5% ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Većina poslova, njih 3.500, podržana je u trgovinskom sektoru.

U Coca-Coli je direktno zaposleno 296 ljudi, dok je poslovanjem podržano još 730 pozicija u lancu snabdijevanja, te 4.160 u distribucijskom lancu kroz saradnju sa 513 dobavljača, od čega je 381 lokalni dobavljač.

A.E.