Politika

STVARANJE KONSTRUKTIVNE ATMOSFERE Makron želi da organizuje sastanak aktera dijaloga Beograda i Prištine

Predsjednik Francuske Emanuel Makron prenio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ima namjeru da organizuje sastanak aktera dijaloga Beograd-Priština da bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

STVARANJE KONSTRUKTIVNE ATMOSFERE Makron želi da organizuje sastanak aktera dijaloga Beograda i Prištine
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Makron je u telefonskom razgovoru istakao da ima namjeru da zajedno sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel organizuje taj sastanak.

Kada je riječ o epidemiji virusa korona, Vučić je izrazio nadu da će građani zapadnog Balkana dobiti priliku za vakcinaciju u isto vrijeme kad i stanovnici EU, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

Vučić i Makron su izrazili nadu da će svijet uskoro, uz pomoć vakcine, nadvladati pandemiju.

U razgovoru su dva državnika izrazila odlučnost da sarađuju u otklanjanju ekonomskih posljedica pandemije, kao i da dalje rade na razvoju strateških odnosa Srbije i Francuske, na dobrobit građana obje zemlje.

Pročitajte još

Razgovarali su o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama, te izrazili nadu da će ekonomska saradnja još dobiti na zamahu.

Vučić je podsjetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pridruživanja EU, koju je inicirao Makron, a istakao je i da je proces evropskih integracija zapadnog Balkana od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu.

Vučić i Makron su izrazili očekivanje da će uskoro moći da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

Makron je napomenuo da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

Vučić je poželio dobro zdravlje i brz oporavak Makronu, koji je odnedavno pozitivan na virus korona, a zahvalio je i za podršku, brigu, ljudsku i državničku solidarnosti koju pokazuje za građane Srbije.

Makron stabilno

Francuski predsjednik Emanuel Makron stabilnog je zdravstvenog stanja, a rezultati medicinskih testova su ohrabrujući, saopšteno je iz njegovog kabineta.

– Medicinsko stanje predsjednika je stabilno u poređenju sa jučerašnjim danom. On i dalje pokazuje simptome slične kovidu 19, koji ga ne sprečavaju u ispunjenju njegovih obaveza”, navodi se u saopštenju.

Makron je juče rekao da se osjeća dobro dan nakon što je test pokazao da je pozitivan na virus skorona, te da radi, ali sporijim tempom iz kancelarije izvan Pariza.