Politika

"STVARANJE NOVIH PRILIKA ZA ULAGANJE" Tegeltija s ambasadorom Кočom

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Кočom.

"STVARANJE NOVIH PRILIKA ZA ULAGANJE" Tegeltija s ambasadorom Кočom
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona, kao i mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.

Predsjedavajući Tegeltija naglasio je da je u kontekstu saniranja posljedica pandemije neophodno spriječiti humanitarnu i zdravstvenu krizu te omogućiti privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije.

– Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je ambasadora Кoča da je u toku izrada programa novog investicionog ciklusa i rasterećenja privrede za period 2021 – 2022. godine, kao i programa zaštite domaće privrede, te istakao da je otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Banjaluci veoma značajan korak za daljnje unapređenje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje – saopšteno je iz Savjeta ministara.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

Tegeltija je naglasio značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Republiku Tursku, istakavši da očekuje povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da  BiH može ponuditi kvalitetne proizvode u proširenom obimu, te ukazao da bi na ovaj način bili značajno unapređeni ekonomski odnosi dvije zemlje. Izrazio je nadu da će novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje dodatno unaprijediti ekonomske odnose i biti na obostranu korist, naglasivši da je potrebno završiti procedure u vezi sa stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Turske dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, transporta i infrastrukture.