Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Stvaraoci Srpske” poručuju: Vođe parlamentarnih stranaka moraju izgraditi ZAJEDNIČKI STAV

Politika
Autor:

Foto: Srna

Članovi Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” smatraju da vođe parlamentarnih stranaka, posebno predsjednici SNSD Milorad Dodik i SDS Mirko Šarović treba da izgrade zajednički stav i preuzmu odgovornost za sudbinu Republike Srpske i naroda kome pripadaju “da bi se pripremili za velike pritiske koji će brzo uslijediti”.

Iznoseći svoj stav o aktuelnom pitanju “Ući u NATO ili ne”, članovi Asocijacije smatraju da bi vođe paralamenatrnih stranaka “morali preuzeti odgovornost za sudbinu Republike i naroda kome pripadaju i naći dogovor da zajednički učestvuju u vršenju vlasti, najmanje na nivou BiH, gdje će se o ovom pitanju `lomiti koplja`”.

Članovi Asocijacije smatraju da skoro svi analitičari koji se u javnosti javljaju o ovom pitanju, ne govore šta je u dogovoru (lidera SNSD Milorada Dodika, HDZ BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića) napisano, nego šta bi se u budućnosti moglo desiti, te da tako postupaju jer je dogovor više nego načelan zbog čega ga svaka strana i pojedinac tumači kako misli da će se implementirati.

Članovi Asocijacije ocjenjuju da je za federalne partnere dogovor solidna osnova da BiH uđe u NATO da bi se BiH zaštitila od Srbije, pošto je Hrvatska već u Alijansi, a da je drugi razlog teško naći.

U saopštenju Asocijacije ističe se da se srpska strana protivi ulasku BiH u NATO jer Srbija kao matična država nije u tom savezu, te zbog toga jer je NATO bombardovao Srbiju, a pred kraj posljednjeg rata i srpska područja u BiH, što je presudno uticalo na ishod rata, na velika razaranja i srpske žrtve.

Iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” podsjećaju i na odluke Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Srbije o neutralnosti.

– Ne mislimo da bi trebalo da se bavimo pitanjem zašto bi BiH trebalo da bude članica NATO jer to je stav, uslovno, druge strane – napominje se u saopštenju.

Iz Asocijacije “ukazuju na činjenice i argumente koje srpski predstavnici ističu u odbrani svojih stavova”.

– Te činjenice i argumenti su: potpuno je isključena mogućnost, ma kako tumačili postignuti sporazum, da može ili smije neki pojedinac da da podršku članstvu BiH u NATO. Još manje da takvu odluku sam donese. Ne može, ili da budemo jasni, ne smije nijedan pojedinac sam donijeti odluku jer pred njim postoje tri prepreke – Odluka Narodne skupštine Republike Srpske, Odluka Skupštine Srbije o neutralnosti i plebiscitarna volja građana Srpske koji su protiv (ulaska u NATO) – ističe se u saopštenju.

Iz Asocijacije dodaju da “zato svi oni koji tumačeći sporazum po sintagmi `šta bi bilo kad bi bilo` nerođenom djetetu daju ime”.

U Asocijaciji “Stvaraoci Republike Srpske” smatraju da je neprimjereno “ketmensko ponašanje nekih političara iz FBiH koji dovode u zabludu” građane Republike Srpske, dodajući da oni “lažno brane, čak i hvale” neke čelne srpske “političare o kojima do juče, nisu imali nijednu riječ pohvale”.

– Da bi se pripremili za velike pritiske koji će brzo uslijediti, vođe parlamentarnih stranaka, posebno predsjednik SNSD Milorad Dodik i predsjednik SDS Mirko Šarović, trebalo bi da izgrade zajednički stav za odbranu od nečega što je daleko pogrešnije nego što bi bila neutralnost BiH – ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Asocijacije dodaju da bi oni “morali preuzeti odgovornost za sudbinu Republike i naroda kome pripadaju i naći dogovor da zajednički učestvuju u vršenju vlasti, najmanje na nivou BiH, gdje će se o ovom pitanju `lomiti koplja`”.

– Podsjećamo političare, građani to znaju, devedesetih godina, sad već prošlog vijeka, svi mi smo, nezavisno ko je kojoj stranci pripadao, jedinstveno branili nacionalne interese. Veličina naše borbe je bila da to nismo činili na štetu nijednog drugog naroda nego u korist pravde i svjetlije budućnosti svih nas koji u BiH živimo – ističu iz ove, kako navode, nadstranačke organizacije koja pripada samo Republici Srpskoj, koju su stvarali.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO