Banjaluka

SUBVENCIJE Za 200.000 KM prijavljeno 106 poljoprivrednika

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno 200.000 KM, prijavilo se ukupno 106 kandidata iz 25 mjesnih zajednica.

SUBVENCIJE Za 200.000 KM prijavljeno 106 poljoprivrednika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, u narednom periodu, komisija će po obilasku prijavljenih parcela, obaviti bodovanje u skladu sa pravilnikom, a rukovodeći se kriterijumima o utvrđivanju uslova za izbor najpovoljnijih projekata u poljoprivredi.

Inače, za ovu vrstu subvencija poljoprivredi sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Maksimalna sredstva koja aplikant može da dobije, utvrđuju se u visini 60 odsto od  vrijednosti projekta i ne mogu biti veća od 3.000 KM.

Kako su naveli iz Centra za razvoj poljoprivrede, osnovni ciljevi dodjele subvencija su povećanje oraničnih površina i privođenje kulturi, kroz mjere osposobljavanja i uređenja poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna, popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.

Ovogodišnji javni poziv bio je otvoren od 3. avgusta do 1. septembra.

Ova godina je bila rekordna po broju prijavljenih poljoprivrednika za korištenje gradskih subvencija namijenjenih razvoju poljoprivrede.