Društvo

Subvencije za legalizaciju do sada ODOBRILA samo dva grada

Odluke da subvencionišu legalizaciju za određene osjetljive kategorije, u skladu sa novim zakonom u ovoj oblasti, do sada su donijele gradske vlasti u Zvorniku i Trebinju. U ostalim lokalnim zajednicama, uključujući i Banjaluku u kojoj ima i najviše nelegalizovanih objekata, takva odluka još se očekuje.

Subvencije za legalizaciju do sada ODOBRILA samo dva grada
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prije nekoliko dana poslalo je dopis svim opštinama u RS i zatražilo podatke o tome da li su donijeli ove odluke i koje kategorije su oslobodili plaćanja dijela troškova rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta koji se plaćaju u postupku legalizacije.

To je bila mogućnost koje su opštine imale, a koju predviđa Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je na snazi od jula prošle godine. Time se lokalne zajednice praktično odriču dijela svojih prihoda da bi omogućile određenim kategorijama, koje je definisao i zakon, da lakše legalizuju objekte. Uskoro ćemo imati potpune podatke o tome koje su opštine do sada donijele tu odluku, mada ona nije obavezna i može se donijeti i kasnije – navode u ovom Ministarstvu.

U Zvorniku su ovakvu odluku usvojili u decembru prošle godine, a pravo na subvenciju su dobile osobe koje su korisnici socijalne pomoći, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi svih kategorija, borci svih kategorija, žene žrtve rata, civilna lica sa invaliditetom koja su zavisna od pomoći i njege drugog lica, raseljena lica i povratnici.

Pročitajte još

U Trebinju je odluka usvojena na prvom ovogodišnjem zasjedanju Skupštine grada, a definisane su kategorije stanovništva, kao i procenat koji će se za ove subvencije izdvajati iz gradskog budžeta.

Prema ovoj odluci, socijalno ugroženi građani oslobođeni su 50 odsto troškova legalizacije, porodice poginulih boraca 90 odsto, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije 75 odsto, a od treće do desete kategorije 60 odsto. Subvencije su namijenjene i borcima prve i druge kategorije, kao i raseljenim osobama i povratnicima, koji će plaćati 50 odsto troškova, dok su žene žrtve rata oslobođene plaćanja legalizacije u iznosu od 75 odsto od pune cijene.

Po novom zakonu o legalizaciji, podsjećamo, više nema prilike da svi legalizuju objekte po niskim cijenama, dok određene popuste, odnosno subvencije, mogu da imaju samo kategorije poput boraca, porodica poginulih boraca, siromašni i slično, koji legalizuju objekte manje od 400 kvadrata bruto površine. Odluke o tim subvencijama donose opštine i gradovi pojedinačno.

Sada se plaća i dodatna naknada

Iz resornog ministarstva su od opština zatražili i podatke o tome koliko je vlasnika nelegalizovanih objekata podnijelo zahtjev za legalizaciju do 18. januara, do kada su to mogli do urade bez rizika od plaćanja penala za nepokretanje ove procedure.

Svi koji zahtjev podnesu nakon tog datuma, naime, uz troškove rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, plaćaće i dodatnu naknadu za legalizaciju, koja iznosi 20 odsto od obračunatog iznosa ovih naknada.

(Valentina Mišljenović, Dubravka Čolović)