Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUD JE REKAO SVOJE Poslodavac mora platiti bivšem radniku MARIHUANU

Biznis
Autor:
U presudi koja bi mogla imati dalekosežne posljedice, žalbeni sud u Nju Džerziju odlučio je ove sedmice da poslodavac mora bivšem radniku nadoknaditi troškove za medicinsku marihuanu koju koristi za ublažavanje boli koja je rezultat povrede na radu.

– Ovo je golema stvar. Važnost presude ovoga suda ne može se podcjenjivati – rekao je Steve Šain, advokat specijalizovan za pravo povezano s marihuanom.

On je dodao da se radi o presedanu za programe nadoknade troškova liječenja i u drugim saveznim državama, kao i kod privatnih zdravstvenih osiguravatelja.

Vincent Hager bio je 28-godišnjak 2001. kada je kamion-mješalica na njega istresao beton. Zbog oštećenja živaca i operacije kičme postao je nesposoban za rad, pokazuju sudski dokumenti.

Njegov poslodavac, građevinska kompanija M&K Construction, 15 mu je godina odbijala platiti troškove liječenja.

Hager je postao ovisan o analgeticima s opijatskim djelovanjem, pa mu je doktor savjetovao da se sa OxyContina i Valiuma skine pomoću medicinske marihuane. Hager je na kraju prestao koristiti te jake lijekove.

Troškovi za medicinsku marihuanu obično nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, jer američka Agencija za lijekove i hranu smatra da od nje nema medicinske koristi, uprkos tome što je u 33 savezne države legalizovane za liječenje nekih bolesti.

Hager, koji svakih 30 dana uzima 56 grama marihuane, na to mjesečno troši 616 dolara.

(Radio Sarajevo)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO