Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Suđenje optuženima za PLJAČKU DVA MILIONA MARAKA poslije 15 mjeseci KREĆE IZ POČETKA

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Suđenje razbojnicima uhapšenim u akciji „Trezor“, a koji se sumnjiče za pljačku oko dva miliona maraka, poslije 15 mjeseci kreće iz početka jer je promijenjen predsjednik Sudskog vijeća, saznaje Srpskaino.

Na čelu sudskog vijeća u ovom predmetu do sada se nalazila sudija Snježana Kudrić, ali su u Okružnom sudu u  Banjaluci potvrdili da će ovim slučajem od sada rukovoditi sudija Pane Gavrić.

Podsjetimo, razlog ovakvoj odluci je zahtjev sudije Kudrić da se na opštoj sjednici Okružnog suda u Banjaluci odluči da li ona može da sudi u tom procesu, s obzirom na to da joj je prvooptuženi Siniša Straživuk nedavno prijetio.

U ovom predmetu, osim Straživuku, sudi se Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Željku Pavloviću, Đorđu Ćulumu i Aljoši Galiću.

Banjalučki advokat Darko Kremenović, koji brani Ćuluma, kaže da je odluka u cjelosti zakonita, ali da isto tako nije praktična i ekonomična. Skoro svi optuženi u ovom predmetu imaju određene mjere zabrane.

Kremenović ističe da će, ako ostanu mjere zabrane na snazi, time doći do povrede osnovnih ljudskih prava utvrđenih Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

– Iz ove odluke suda proizilazi da suđenje mora da ide ispočetka i da se svi dokazi ponovo izvode što će sigurno trajati do kraja sljedeće godine, a optuženima će biti ugrožena osnovna ljudska prava. Ako bi se mjere zabrane i ukinule, isti su ograničeni u svom kretanju i radu, jer moraju da se redovno odazivaju na poziv suda – pojasnio je Kremenović.

Podsjetimo, do svega je došlo zbog razmjenjivanja poruka između prvooptuženog Straživuka i predsjednice sudskog vijeća Kudrićeve, nakon čega je ona policiji prijavila da joj Straživuk prijeti.

Straživuk je poruke sudiji slao 3. novembra od 15 do 22 sata. Tako su neke od poruka bile ljubavnog karaktera, dok je u drugima prijetio sudiji i njenoj porodici.

U jednoj od poruka Straživuk je napisao „Gdje si ljubavi, čekam te?“, da bi u drugoj poslao: „Šta je, frka, prepala si se? Sve znam, gdje ti radi ćerka, sve ću vas pobiti.“

Straživuk je tada u sudu istakao da se udvarao sudiji i da je sve bila šala, te da joj nije prijetio. Nakon ovoga Straživuku je određen pritvor, u kojem se još nalazi.

Optužnica

Republičko tužilaštvo optužene u predmetu “Trezor” tereti da su djelovali kao organizovana grupa, koja je od 2008. do 2011. godine počinila više razbojništava na području Banjaluke i Prijedora u kojima su ukrali oko dva miliona maraka.

Optuženi su i za pljačku „Komercijalne“ banke u centru Banjaluke kada su odnijeli više od milion maraka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO