Politika

SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE Advokat: Očigledno da se Tači u Hagu ne brani ćutanjem

Advokat Arijanit Koci izjavio je danas da to što se predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašin Tači nalazi više od pet sati u prostorijama Specijalizovanih veća i tužilaštva u Hagu, radi saslušanja povodom optužnice koja ga tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, može biti pokazatelj da se ne brani ćutanjem.

SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE Advokat: Očigledno da se Tači u Hagu ne brani ćutanjem
Foto: RAS Srbija

Koci je za T7 rekao da bi drugi razlog zbog kojeg se Tači i dalje nalazi u tužilaštvu mogao da bude zahtjev za privremenu zabranu, jer je to, kako navodi, predviđeno zakonom, ali ocjenjuje da je vjerovatnoća za to mala, prenosi Gazeta ekspres.

Ako nema tehničkih problema sa uređajima za snimanje ili prevodiocima, pitanje zbog kojeg se nastavlja razgovor možda je to što se Tači nije branio ćutanjem ili nešto drugo što ne želim da spominjem. To može biti zahtjev za privremenu zabranu, to je predviđeno zakonom, ali ne vjerujem da se tako nešto dogodilo. Saslušanja ponekad traju duže, jer na kraju postoje neki potpisi – rekao je Koci.

On dodaje da se odbrana ćutanjem brzo završava, ali ocjenjuje da pet sati ipak nije razlog za uzbunu, navodi Kosovo onlajn.

– Ako se brani ćutanjem, brzo se završava, ali ako osumnjičeni odluči da razgovara, meni se dešavalo da saslušanje počne u 9.30, a završi se u 18 – rekao je Koci.

On smatra da je očigledno da Tači ne ćuti jer, kao navodi, nema logike da sjedi pet sati i ne razgovara.

– Odbrana ćutanjem je takode zakonsko pravo – podvlači Koci.

Prištinski mediji ranije su prenijeli da je Tači u zgradu suda ušao oko 13 sati.