Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Suđeno mu je za NAJPOZNATIJI ZLOČIN u istoriji Amerike, a ovo su njegove RIJEČI nakon 25 godina

Svijet
Autor:

Foto: Jason Bean Reno Gazette-Journal / EPA

Nekadašnja zvijezda američkog fudbala O Džej Simpson bio je glavni osumnjičeni za ubistvo u jednom od najspektakularnijih sudskih procesa u Americi, a 25 godina nakon zločina nad njegovom bivšom surpugom Nikol Braun Simpson i njenim poznanikom Ronaldom Goldmanom, uživa u u Las Vegasu.

– Život je lijep – rekao je Simpson za Asošijeted pres u telefonskom razgovoru.

Tvrdi da je zdrav i srećan, da skoro svaki dan igra golf i u kontaktu je s djecom.

Ni on, ni njegova djeca nisu željeli da govore o onome što se dogodilo 12. juna 1994, kada su Braun Simpson i Ronald Goldman nasmrt izbodeni.

Foto: Tanjug/AP

– Nismo dužni da se vraćamo u prošlost i ponovo proživljavamo najstrašniji dan u našem životu – citira AP Simpsona.

Prema sopstvenim riječima, više se nikada neće vraćati na tu temu. Za loše stvari više neće biti mjesta u njihovim životima.

– Usredsređeni smo samo na pozitivne stvari – rekao je Simpson.

Porodice žrtava izrazile su zgražavanje i gnjev zbog toga što Simspon lijepo živi, dok je život njihovih najmilijih tako tragično prekinut.

– Svaki uspjeh koji ostvarimo ja i moje dijete samo su podsećanje na ono što ne mogu da podijelim s bratom i što on propušta u životu – kaže za AP Goldmanova sestra Kim.

Prije 25 godina, Braun Simpson i Ronald Goldman nasmrt su izbodeni ispred njene kuće u Brentvudu, u Los Anđelesu, dok su Džastin i Sidni, zajednička djeca Simpsonovih, koji su tada već bili razvedeni, spavala. O Džej Simpson je brzo osumnjičen, a snimci policije koja juri njegov “ford bronko” 17. juna 1994. obišle su svijet. Potjera se završila ispred Simpsonove vile, gde se predao. Imao je tada 46 godina.

Uslijedilo je suđenje, koje je trajalo osam mjeseci, a završilo se njegovim oslobađanjem. Slučaj je ušao u američku istoriju kao “suđenje vijeka”. Zvanično se smatra neriješenim. Iako Simpson uporno ponavlja da je nevin, porodice žrtava uvjerene su u nejgovu krivicu. Godine 1997. Simpson je proglašen krivim u građanskoj parnici i kažnjen sa 33,5 miliona dolara. Dio njegove imovine je zaplijenjen i prodat na licitaciji, ali je najveći dio svote ostao dužan, izvještava AP.

Kasnije je osuđen na devet godina zbog oružane pljačke i otmice, nakon što je saučesnicima u hotelskoj sobi u Las Vegasu prisilio dva kolekcionara navijačkih artikala da mu daju njegove lične uspomene. Od jeseni 2017. ponovo je na slobodi.

Nakon što je godinama bio izložen očima javnosti, danas 71-godišnji Simpson živi povučeno. Ugradili su mu vještačka koljena i operisali oči laserom. Iako je na uslovnoj slobodi, dozvoljena su mu kratka putovanja na Floridu, gdje se njegovo dvoje mlađe djece Džastin i Sidni bave nekretninama. Njegova starija kćerka Arnel uglavnom živi s njim.

Pošto je izašao iz zatvora u Nevadi, prijatelji su ga nagovorili da ostane u Las Vegasu.

– Ovaj grad je bio tako dobar prema meni. Čini mi se da mi se svi izvinjavaju zbog onoga što mi se ovdje desilo – kaže on.

Nekadašnji multimilioner nije želio da govori o finansijskoj situaciji.

– O Džej Simpson je najpozitivnija osoba koju možete da sretnete – kaže dopisnica AP Linda Dojč, koja je izveštavala sa svih suđenja.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO