Regioni

SUDSKE PRESUDE MU NE ZNAČE NIŠTA Tompson u Širokom Brijegu pjevao "za dom spremni"

Hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, poznat po glorofikovanju ustaštva, dokazao je ponovo da mu sudske presude za upotrebu pokliča “za dom spremni” ne znače ništa i da nepoštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast, piše danas zagrebački portal Index.

SUDSKE PRESUDE MU NE ZNAČE NIŠTA Tompson u Širokom Brijegu pjevao "za dom spremni"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Tompson je, naime, na svom fesjbuk profilu objavio video zapis sa sinoćnjeg koncerta u Širokom Brijegu, održanom povodom dana tog mjesta i vjerskog praznika Velike Gospe, gdje je u prisustvu, kako se navodi, više desetina hiljada ljudi, uprkos izrečenoj sudskoj presudi otpjevao spornu pjesmu “Bojna Čvoglave”, koja počinje tim ustaškim pokličem.

Uz video zapis dijela koncerta vidi se i čuje kako Tompson kliče “za dom”, a publika urlajući uzvraća “spremni”, a slijedi i tekst “kažnjene” pjesme.

Bojna Čavoglave Široki Brijeg

Bojna ČavoglaveZa Dom – spremni!U Zagori na izvoru rijeke Čikole,Stala braća da obrane naše domove.Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,Baci bombu, goni bandu preko izvora!Korak naprijed, puška gotov s', uz pjesmu svi,Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,Stići će vas naša ruka i u Srbiji!Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:Nećete u Čavoglave, niste ni prije!Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Posted by Marko Perković Thompson on Thursday, August 15, 2019

Time je, navodi se, Tompson zapravo dokazao da ne poštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast.

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj odbio je žalbu makarskog pjevača Rosa i potvrdio prvostepenu presudu kojom je on kažnjem novčano sa 1.000 kuna, zato što je prije četiri godine otpjevao Tompsonu pjesmu sa spornim ustaškim pozdravom.

Odluka ovog suda objavljena u hrvatskim medijima prije dva dana i izazvala je oštre polemike u javnosti.

U presudi Visokog prekršajnog suda izrečenog Rosi jasno stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i zasnovan na rasizmu pa time simbolizije mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.