Politika

"SUKOB BI ZNAČIO KRAJ ZA SVE NAS" Vučić nakon sastanka u Beogradu POZIVA NA UZDRŽANOST

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske kako bi razmotrili situaciju u BiH nastalu nakon antidejtonske programske deklaracije SDA.

"SUKOB BI ZNAČIO KRAJ ZA SVE NAS" Vučić nakon sastanka u Beogradu POZIVA NA UZDRŽANOST
Foto: Tanjug

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku poručeno da se odbacuje deklaracija SDA kao antisrpska, andejtonska i antiustavna.

Za nas Republika Srpska je prioritet – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su predstavnici političkih partija Republike Srpske jedinstveni u osudi deklaracije i poručio da treba ići u Narodnu skupštinu Srpske i predložiti da bilo kakva odluka traži aktivaciju prava na otcjepljenje Srpske.

On je rekao da Republika Srpska ima potencijale i da traži pomoć od Srbije u svemu. Dodik je ponovio da je deklaracija, koji je prošlog vikenda usvojio Kongres SDA, dokument svih bošnjačkih političkih partija.

Foto: Predsjedništvo Srbije/Tanjug
Foto: Predsjedništvo Srbije/Tanjug

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio Vučiću i premijeru Srbije Ani Brnabićna svemu što čine za srpski narod u Republici Srpskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao na uzdržanost.

– Mi pozivamo Dodika i predsjednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, a to je da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas, pokušajmo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona – rekao je Vučić.

Foto: Predsjedništvo Srbije/Tanjug
Foto: Predsjedništvo Srbije/Tanjug

Vučić je dodao da su predstavnici iz Republike Srpske saglasni kada je riječ o opstanku Republike Srpske i da imaju veoma negativan stav prema deklaraciji SDA. On je podsjetio da se Dejtonski sporazum može mijenjati voljom sva tri naroda, a ne jednog, te dodao da se problemi moraju rješavati dijalogom.

Vučić je rekao da će politika Srbije biti razgovor, dijalog, strpljivost.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednici Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić, te predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane  Srbije Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković

Ovo je sastanak od kojeg se očekuje zajednični stav kao odgovor na deklaraciju SDA.

Vučić je uoči sastanka izjavio da je očuvanje mira i stabilnosti u BiH, obaveza Srbije kao garanta Dejtonskog sporazuma, dok je Dodik rekao da sastanak ne predstavlja nikakvu skrivenu zavjeru, te da u Beograd idu da informišu Vučića o situaciji i koracima koje će preduzeti, ne da Srbija donosi bilo kakve odluke.

(RTRS, Tanjug, RTS)