Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUKOB U REPREZENTACIJI BiH Umičević: Da li Šuman stoji iza riječi svog pomoćnika (FOTO)

Sport
Autor:

Foto EPA/OLE MARTIN WOLD

Član stručnog štaba rukometne reprezentacije BiH Lase Boesen je u intervju za danske medije žestoko kritikovao rad saveza i istakao kako nacionalni tim u Norveškoj nije imao podršku saveza.

Danac je naveo da najvjerovatnije neće ostati u reprezentaciji.

– Jedan od razloga je taj što ne dobijam novac i što nemam ugovor, ali to nije važno, mogu živjeti sa tim. Npr. nemamo fizioterapeuta i neke osnovne stvari. Šta uraditi u slučaju povrede igrača? Nije bilo nikakvog odgovora, a na kraju svega imali smo dresove, ali nismo imali torbe. Dan nakon što smo se kvalifikovali za Evro, čelnici Saveza su bili nezadovoljni sa trenerskim timom. To je nevjerovatno – istakao je Boesen.

Boesen je istakao kako sve u BIH ima političku pozadinu.

– U BiH imaju tri naroda i Hrvati i Srbi ne žele da rade u Bosni i Hercegovini. Nacionalni tim je kombinacija tri naroda i svi se bore jedan za drugoga. Uvijek smo u dobrom raspoloženju i atmosfera nas krasi. Otišli smo na Evro jer smo vjerovali u sportski uspjeh. Ne znam da li će igrači igrati u sljedećim kvalifikacijama, a kamoli da li ću biti tu. Oni daju sve od sebe i ne dobijaju ništa zauzvrat. Sljedeći cilj je da se pokušamo kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo, ali ako se neke stvari ne poprave, igrači će teško biti ovdje – istakao je Boesen.

Foto Privatna Arhiva

Odmah je reagovao Marinko Umičević, predsjednik Upravnog odbra RS BiH.

– Boesena nije angažovao Rukometni savez BiH, već selektor Bilal Šuman i tražiću da on odgovori da li stoji iza riječi pomoćnika. Bili smo pripremili ugovor za njega, ali nakon ovog istupa nema šanse da mu ponudimo nastavak saradnje. Sramota je da pljuje po reprezentaciji, koja mu je dala šansu. Evo samo njemu smo platili sve karte 5.800 maraka, a takođe smo zbog viška igrača i pmoćnika imali dodatne troškove – istakao je Umičević

Prvi čovjek saveza je zatim istakao da je reprezentacija imala sve uslove i da ga je posebno zabolilo to što dijeli tim.

-Odgovorno tvrdim da je savez uradio sve što je mogao. Vodili su četiri pomoćnika na Evropsko, iako EHF kaže da imaju pravo na dva. Vodili smo igrača više nego što je planirano a sve to košta. Otišli smo na takmičenje dan ranije, tokom priprema igrači su bili u hotelu sa pet zvjezdica. Nakon povratka isplatili smo sve dnevnice. Posebno me pogodilo što spominje kako Hrvate i Srbe ne interesuje reprezentacija. Lično sam ostao na čelu saveza da bih pomogao oko odlaska, dao sam maksimum i onda nas neko sa strane proziva. Boesen i Šuman, koji trebaju da prave plan ranije, sjetili su se da im treba doktor pred polazak u Norvešku. A to da nije bilo fiziotarpeuta, jasno se može vidjeti da je naš fizioterapeut Amer Nezirević. Pričao sam već da su igrači dobili novu opremu, potpuno novu i više kompleta, tako da ništa nije nedostajalo – istakao je Umičević.

I kompanija Namber 1 koja je bila sponzor reprezentacije je na prozivku Boesena odgovorila slikom na kojoj se jasno vide torbe.

Mi u Bosni kažemo: "Pametnom je i išaret dosta".Number One uvijek u službi države i naših sportista! 🇧🇦

Gepostet von No1 – Sportska oprema am Freitag, 17. Januar 2020

Na slici je upravo Boesen u svlačionici BiH.

Toromanović  direktor

Predsjednik saveza Marinko Umičević ističe da će reprezentacija zbog svega uskoro dobiti sportskog direktora koji će biti zadužen za koordinaciju između stručnog štaba, igrača i Upravnog odbora, te za planove oko mečeva.

-Ovo je još jednom pokazalo zašto nam je potreban sportski direktor. Mislim da će to da bude Muhamed Toromanović koji je završio igračku karijere, da jednom napravimo red u reprezentaciji i da se jasno zna šta je i čije zaduženje – istakao je Umičević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO