Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šukri Buja pred haškim tužilaštvom zbog zločina nad Srbima

Politika
Autor:

Foto: Julian Nitzsche/Wikipedia / RAS Srbija

Jedan od komandanata terorističke OVK za region Nerodimlje, Šukri Buja danas bi u Hagu trebalo da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u opštinama Štimlje, Lipljan i Uroševac.

Vijest da je nekadašnji načelnik opštine Lipljan otputovao za Hag objavila je njegova kćerka na “Fejsbuk” profilu, a juče su prenijeli mediji na albanskom jeziku u Prištini.

Buja treba danas da se izjasni u Specijalnom tužilaštvu u Hagu u svojstvu osumnjičenog za zločine koje su pripadnici OVK počinili u regionu Nerodimlja, zoni u koju spadaju opštine Štimlje, Lipljan i Uroševac.

U izvorima bliskim istražiteljima Specijalnog suda, pred kojim će se suditi pripadnicima terorističke OVK za zločine nad Srbima, ranije je rečeno Srni da se Buja dovodi u vezu i sa ubistvom 14 srpskih žetelaca na njivi u Starom Gracku 23. jula 1999. godine.

Buja se dovodi u vezu i sa progonom više stotina Srba iz urbanog dijela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem srpskih kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom srpskog stanvništva iz opština koje je pokrivala operativna zona OVK za region Nerodimlje.

Pozivi Sepcijalnog suda u Hagu upućeni su i bivšem načelniku štaba OVK Bislimu Zurapiju, bivšem komandantu Operativne zone Dukađini Ramušu Haradinaju, nekadašnjem pripadniku OVK Sokolju Bašotiju, kao i bivšem portparolu OVK Jakupu Krasnićiju.

Predsjednik skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji objavio je na svom “Fejsbuk” profilu da to predstavlja “udarac za njegove drugove, OVK i njenu borbu”, da je uvjeren da će se vratiti “nevini i ponosni”, jer je “pravo bilo i ostaje na njihovoj strani”, a da su oni bili na “pravoj strani istorije”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO