Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šume dale posao 30.000 ljudi

Biznis
Autor:

Foto: Faktor/ilustracija

Bosna i Hercegovina ima velike mogućnosti za proizvodnju širokog asortimana namještaja od punog drveta ili na bazi ploča, u garniturama ili u komadima. Takođe, kapaciteti za proizvodnju građevinske stolarije, elemenata za namještaj, montažne drvene gradnje, parketa, podova, stubišta i rezane građe su respektabilni.

U BiH postoji i proizvodnja raznih vrsta ploča i furnira. Šume i šumska zemljišta u BiH obuhvataju 63 odsto ukupne površine zemlje, a nivo kvaliteta drveta među najvišim je u Evropi.

Drvna industrija, kao jedan od najvažnijih ekonomskih sektora u BiH, zapošljava skoro 30.000 ljudi.

Ipak, svako malo pa se ovdašnji drvoprerađivači požale kako im nedostaje kvalificiranih radnika. Nedostaje stolara, ali najviše onih koji mogu isplanirati i okončati poslove u proizvodnoj operativi. Teško pronalaze profilirane radnike za proizvodnju masivnog namještaja, razvoj novih proizvoda, traže stručnjake za tehnologiju i savremene poslovne procese.

Posljednjih godina dio bosanskohercegovačkih fabrika namještaja, drvenih podova, montažnih kuća i ostalih finalnih proizvoda dinamično povećava izvoz i osvaja međunarodne nagrade za kvalitetu i dizajn proizvoda. Istovremeno, svakodnevno se čuju vijesti o tome kako mladi ljudi nemaju interesa za upisom u srednje škole drvnih zanimanja i zanatskih usmjerenja. Navodno, i zbog toga što je riječ o industriji u kojoj su primanja zaposlenika niska, piše Faktor.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO