Kolumne

Šume i milioni

Milion bilo čega je bogatstvo. A javno preduzeće „Šume RS“ gazduju sa milion hektara šuma. Međutim, njima taj milion ne služi da budu najbolji, da imaju impozatne brojke u poslovanju...

Šume i milioni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oko 11,1 milion konvertibilnih maraka duga za poreze i doprinose uz istovremeno pozitivno poslovanje od 1,4 miliona KM je, u najmanju ruku, zanimljiv rezultat. U slobodnom tumačenju: „Hvalimo se javno da odlično radimo, a to što dugujemo državi i radnicima se podrazumijeva“.

A priča sa šumama ili „Šumama RS“ potiče još od kako je Republike Srpske. Radovan Karadžić je još u ratu obećao borcima po pet hektara šume, a njegove stranačke kolege su posle nastavile da obećavaju. Moguće je da je neko i dobio na poklon čak i više od tih pet hektara, ali „pravi“ borci sigurno nisu.

Od tada pa do sada, a tako će biti i dalje, „Šume RS“, koje gazduju najvećim prirodnim resursom u RS, uglavnom služe za političko kadriranje. Drugim riječima, to je i najveći politički resurs. U tome se vjerovatno i nalazi odgovor zbog čega „Šume RS“ ne mogu da imaju najbolje poslovne rezultate.

Pročitajte još

Još dok je Aleksandar Džombić bio premijer, a bilo je to prije deceniju, jedno vrijeme je svake sedmice bila tematska sjednica Vlade o stanju u ovom javnom preduzeću, koje je bilo u gubicima. Javno je bio uporan u namjeri da firmu ustroji, tvrdeći da je nemoguće da „Šume“ posluju s milionskim gubicima. Nije uspio u namjeri.

Nakon Džombića, slično se dešavalo. Javno se prijetilo smjenama i bile su zaista smjene. Ali, problem je ostao.

Iako su prikazali dobit prošle godine u poslovanju i na kraju prvog polugodišta, postoje brojni problemi. Ako ćemo iskreno, bilo bi najbolje kada bi se pristalo da neka veća nezavisna revizorska kuća obavi reviziju finansijskog poslovanja u „Šumama RS“. Tada bismo sigurno dobili neke odgovore.

Od te priče sigurno neće biti ništa. Jedine promjene će i dalje da budu kadrovske, onako kako se dogovore kome šta pripada. I dalje će se proklamovati da je prioritet domaćinsko poslovanje i stvaranje profita.