Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUMNJA U DOBRE NAMJERE Manifestacija „Proslava punoljetstva“ u vrijeme PREDIZBORNE KAMPANJE zabrinula roditelje

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Manifestacija „Proslava punoljestva“ okupila je mlade koji ove godine pune ili su već napunili 18 ljeta, a mnogi roditelji izrazili su sumnju u dobre namjere ovog događaja jer je organizovan u vrijeme predizborne kampanje.

Kolektivna zabava za oko 2.000 srednjoškolaca, koji i zvanično ulaze u svijet odraslih, prvi put je održana proteklog vikenda u Banjaluci, kako kažu organizatori, po uzoru na evropske gradove, ali građani komentarišu kako je to samo lijep način da se vrbuju mladi za predstojeće izbore, jer je većina njih prvi put stekla pravo glasa.

Događaj sa muzičkim programom je organizovalo udruženje „Pravda“ u Banskom dvoru i dvorani Obilićevo, a slavljenicima se u pozdravnom govoru obratio gradonačelnik Igor Radojičić.

– Ideja je lijepa i pozitivna, da je održana u nekom drugom terminu; ovako sve prima političku konotaciju. Ovi 18-godišnjaci treba po prvi put da glasaju i baš sada se za njih organizuje žurka, kojom su oni oduševljeni. Ma koliko mi mislili da su to odrasli ljudi, ipak su još samo djeca i ovakve „sitnice“ mogu prevagnuti kada stanu pred glasački listić – rekla je majka Jelena, koja se obratila našoj redakciji.

Foto: Grad Banjaluka

Iz udruženja „Pravda“, međutim, tvrde da „Proslava punoljetstva“ koju su organizovali uz podršku Grada i brojnih sponzora nema nikakve veze sa izborima. Cilj im je poručuju, da pobijede trend po kom se za proslavu 18. rođendana roditelji kreditno zadužuju za unajmljivanje limuzine, muzike i časti za 200 zvanica.

– Ovo nema veze sa izborima. Apsolutno nismo na proslavu htjeli da zovemo nekoga sa republičkog nivoa, ni premijerku, ni predsjednika, nikoga iz političkih stranaka. Domaćin je bio Grad Banjaluka, samim tim morali smo pozvati gradonačelnika, koji nije ni na jednoj listi na opštim izborima, a koji nam je „uzeo“ samo deset minuta programa. Želja nam je da manifestacija bude organizovana i u drugim gradovima Srpske, da se omladini da na značaju, da ne odlaze odavde – rekao je predsjednik udruženja Saša Dragoljić.

Ekskurzije

On odgovara i na sumnje zašto je zabava organizovana baš u ovom periodu, na početku predizborne kampanje.

– Planirali smo da manifestaciju organizujemo u sklopu „Banjalučkog proljeća“, kada je i Dan grada, ali je problem jer su tada mahom ekskurzije. Smatrali smo onda da će djeca na početku školske godine biti prisutna u klupama i u svom gradu. Ako ovaj događaj postane tradicionalan, nastojaćemo da bude u okviru „Banjalučkog proljeća“, samo da se utvrdi kada djeca nisu na ekskurziji – ističe Dragoljić, koji tvrdi i da 90 odsto slavljenika koji su 2000. godište još nema ni ličnu kartu, te da neće ni prisutvovati ovim izborima.

Mada je ovo Udruženje „Pravda“ slabo poznato javnosti, a nemaju svoj sajt, niti fejsbuk stranicu, Dragoljić ističe da su registrovani 2012. godine, da su sarađivali sa Norveškom amabasadom na projektima toplotne izolacije na stambenim objektima, kao i da su učestvovali u projektu jačanja uloge mjesnih zajednica. Dragoljić, koji je bio i predsjednik Savjeta MZ Centar 2, tvrdi, nije član, niti simpatizer ijedne partije.

Budžet Kabineta gradonačelnika

U Gradskoj upravi kažu da im se Udruženje “Pravda” obratilo sa prijedlogom projekta “Proslava punoljetstva” u okviru priprema za održavanje manifestacije “Proljeće u Banjaluci”. Na ovaj način su, kažu, odobreni i projekti: “Obilježavanje 150 godina srpske čitaonice”,  “Punktumi – Zbirka inostrane umjetnosti MSU RS”, “Otključaj svijet iluzije i nauke”, Izložba arhivskih dokumenata, Četvrta konvencija mladih, Dani studenata Univerziteta u Banjaluci, “Biciklistička trka BL Beograd”, koncert “One tri”  i brojni drugi.

– “Proslava punoljetstva” dobila je podršku Organizacionog odbora, a podržana je sa stavke u budžetu Kabineta gradonačelnika – “pokroviteljstva i sponzorstva”. Sredstva sa ove stavke, u skladu sa važećim Pravilnikom, dodjeljuje gradonačelnik svojom odlukom, a projekat je podržan sa 4.000 KM. Prvobitni termin održavanja manifestacije je bio maj mjesec, ali je pomjeren zbog trajanja srednjoškolskih ekskurzija, kao i obimnih priprema koje su organizatori morali obaviti. Štampano je oko 2.500 pozivnica koje su dostavljane svim mladima koji pune 18 godina u 2018. – naveli su iz Grada.

Politizacija

Politička analitičarka Tanja Topić smatra ipak da je punoljetstvo privatna stvar pojedinca, te ne vidi zašto bi se od toga pravio javni događaj.

– Ako su još mladima pozivnice slate na kućne adrese, to vidim i kao neku vrstu zloupotrebe ličnih podataka. Može se ova proslava posmatrati kao dobronamjerna gesta, mada je meni lično vrlo čudna, a još i ovaj period u vrijeme predizbornih kampanja lako se može ispolitizovati – rekla je Topićeva.

Birački spisak

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Gradonačelnik je mladim sugrađanima čestitao rođendan, poručio im da razmisle o studiranju na Univerzitetu u Banjaluci, ali i da ako odu u inostranstvo, da se uvijek vraćaju u svoj grad.

– Gradska uprava vam stoji na usluzi za svaku pomoć u poslovima koji su pred vama. Na kraju školske godine svi ćete dobiti besplatne rodne listove, neki od vas i stipendije, a u Gradskoj upravi možete da provjerite da li ste upisani u birački spisak jer ste stekli pravo glasa – poručio je, između ostalog, Igor Radojičić u svom obraćanju mladima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO