Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUNOVRAT “DOJČE BANKE” Nekada je bila najveća na svijetu, ali je povukla poteze koji su bili PREVELIK ZALOGAJ

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Nakon preuzimanja američkog povjereničkog fonda “Investmentbank Bankers Trust” 1999. frankfurtski finansijski institut “Dojče bank” naizgled je došao do cilja: našao se u središtu finansijskog centra Volstrit, u Njujorku. Neko vrijeme bio je najveća banka na svijetu.

Četvrtog juna 1999. ispred sjedišta u Frankfurtu, organizovana je žurka čiji je moto bio “Let’s go global”, kojom je proslavljen taj poslovni poduhvat.

– Američki pirotehničari lansirali su rakete sa konfetama u nebo, pivo američke marke “Miler” brzo je popijeno – izveštavao je nemački “Špigl”. Dvadeset godina kasnije hodnici na Volstritu su prazni.

U okviru najavljene reorganizacije koncerna, “Dojče bank” je u ponedjeljak otpustila prve zaposlene. Kako je predsjednik upravnog odbora banke Kristijan Zeving rekao u ponedjeljak, prvim zaposlenima u Aziji, već su uručeni otkazi. Talas otpuštanja sada će se proširiti i na druge regione sveta. Ukidanje radnih mijesta je “bolno, ali neizbježno”, rekao je Zeving. Banka još nije objavila koliko će tačno ljudi u kojim filijalama dobiti otkaze.

Foto: Profimedia

Kako prenosi “Velt”, zaposleni u Tokiju jutros su obavješteni da će sektor trgovine akcijama širom Azije biti zatvoren. Mnogi su nakon sastanka odmah sprovedeni do lifta, umjesto da se vrate na radna mesta.

– Polovina sprata je već otišla – citira “Rojters” jednog zaposlenog.

Osim u Tokiju, i u Sidneju i Singapuru biće otpušten veliki broj ljudi. I iz Londona stižu loše vesti.

– Ovde se sve raspada, malo je reći da smo potišteni – izjavio je jedan zaposleni.

Kako saznaje “Velt”, brokerima je rečeno da spakuju stvari, a već od podneva u ponedjeljak kartice za ulaz u firmu više nisu radile. “Blumberg” je prenio da su mnogi zaposleni u Londonu uplakani napustili zgradu, držeći u ruci rešenje o otkazu.

U nedjelju je nadzorni odbor banke donio odluku o sveobuhvatnoj reorganizaciji koncerna. Ukida se trgovina akcijama, a broj zaposlenih će do 2022. biti smanjen za 18.000, na 74.000.

Najžešće će bti pogođeni London i Njujork, gdje se nalaze najvažniji centri investicionog bankarstva. Zeving zaključuje eru Dojče bank kao globalnog igrača u investiocionom bankarstvu, branši u kojoj su nekada konkurisali najistaknutijim američkim igračima.

– Htjeli smo da učestvujemo svuda u isto vrijeme, ali to je bio preveliki izazov za nas – rekao je u ponedeljak glavni izvršni direktor koncerna Frank Šulce.

On je na ovogodišnjoj glavnoj skupštini skicirao masterplan za banku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO