Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUNOVRAT JAPANSKOG GIGANTA Na jakom udaru profit od gejminga

Biznis
Autor:

Foto: Promo/RAS Srbija

Profit od gejminga japanske kompanije Soni pao je za 14 odsto, što je zabrinulo investitore i dovelo do najvećeg pada akcija kompanije od 2015. godine.

Prodaja Sonijeve gejming konzole PlaiStation 4 (PS4) pala je na 8,1 miliona jedinica u posljednjem kvartalu, u odnosu na 9 miliona prije godinu dana.

Iako je Soni isticao da je to u skladu sa prognozama, analitičari su zabrinuti da se Sonijev ključni izvor profita hladi.

Ukupno, Soni je smanjio svoje prodajne izglede za tekuću finansijsku godinu (do marta) na 8,5 biliona jena, sa 8,7 biliona jena.

Očekuje se da će operativna dobit iznositi 870 milijardi jena, u poređenju sa projekcijama analitičara za 884 milijarde jena u prosjeku.

Zbog ovih poražavajućih vijesti, Sonijeve akcije su pale za 8 odsto, što je najveći pad od 2015. godine.

Kao jedna od najvećih svjetskih kompanija za potrošačku elektroniku, Soni je važan pokretač globalne ekonomije.

Direktor kompanije Soni Mobile Hiroki Totoki je upozorio da tržište pametnih telefona pati od “teškog poslovnog okruženja”, navodeći geopolitičke tenzije i usporavajuću ekonomiju Kine.

– Ne možemo biti previše optimistični u pogledu budućnosti jer se od druge polovine prošle godine pojavilo nekoliko makroekonomskih i geopolitičkih rizika, uključujući i tržište pametnih telefona – izjavio je on.

Još jedan japanski gigant, Panasonik prijavio je pad operativne dobiti od 22 odsto u trećem kvartalu i smanjio prognoze prodaje i profita.

On je upozorio da je potražnja za aparatima i industrijskom opremom u Kini oslabljena, što je još jedan signal da je trgovinski rat između SAD i Kine veoma bolan.

Ova vijest pomogla je da se Panasonikov operativni profit spusti na 97,6 milijardi jena (889,05 miliona dolara) za kvartal oktobar-decembar, što je pad sa 120,1 milijardi jena prije godinu dana, i mnogo niži od očekivanog.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO