Politika

ŠUPALJ ZAKON ZA GOMILANJE FUNKCIJA Skoko među poslanicima koji PARALELNO RADE u javnim preduzećima i ustanovama

Potpredsjednik Socijalističke partije Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini Maksim Skoko imenovan je za izvršnog direktora za javno snabdijevanje u preduzeću „Elektroprivreda Republike Srpske“.

ŠUPALJ ZAKON ZA GOMILANJE FUNKCIJA Skoko među poslanicima koji PARALELNO RADE u javnim preduzećima i ustanovama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Javnost je o tome obaviještena, ne iz Elektroprivrede, nego iz SPS, sve uz napomenu da „na ovaj način SPS nastavlja praksu kandidovanja kompetentnog kadra na pozicije u izvršnoj vlasti i javnim preduzećima u Republici Srpskoj“.

U Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za Srpskainfo kažu da se Skoko ne nalazi u sukobu intreresa.

– Članom 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS je propisana nespojivost u odnosu na javna preduzeća. Navedenim članom nisu obuhvaćeni izvršni direktori, već samo generalni direktori. Shodno navedenom, gospodin Maksim Skoko se ne nalazi u sukobu interesa – kaže predsjednica ove komisije Obrenka Slijepčević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da je Komisija vodila postupak u vezi s utvrđivanjem postojanja sukoba interesa Maksima Skoka, ali u drugom slučaju, po prijavi Transparensi internešenel Bosna i Hercegovina, zbog obavljanja funkcija narodnog poslanika i člana Nadzornog odbora javnog preduzeća Zavisno preduzeće „Rudnik i Termoelektrana Gacko“.

– Na osnovu prikupljenih dokaza utvrđeno da je Maksim Skoko podnio ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora prije preuzimanja funkcije narodnog poslanika. Zbog navedenog, Komisija je na sjednici donijela rješenje da se Skoko ne nalazi u sukobu interesa – kaže Slijepčevićeva.

Pročitajte još

Imenovanjem na novu dužnost Skoko se samo pridružio brojnim kolegama poslanicima kojima nakaradan Zakon o sprečavanju sukoba interesa daje mogućnost da istovremeno obavljaju po nekoliko važnih funkcija u javnom sektoru.

Mnogi od njih su direktori elektrodistribucija, bolnica, domova zdravlja, ili su u upravi javnih preduzeća i ustanova, i to tačno na ovim funkcijama koje zakon ne poznaje kao nespojive.

Maksim Skoko za Srpskainfo kaže da je imenovan samo za vršioca dužnosti i da „to samo po sebi ima karakter privremenosti“.

– Tako da se ne može posmatrati kao neko pretjerano gomilanje funkcija. Generalno, politika naše stranke ide u smjeru da vremenom dolazi do deakumulacije funkcija. U ovom momentu, to je pomalo i izbor Nadzornog odbora Elektroprivrede, pa i možda nekih stručnih karakteristika koje su me preporučile da učestvujem u nekim procesima, koji su sasvim novi za ERS – kaže Skoko.

Na naše pitanje da li će, ako bude mogao da bira, pristati da bude izvršni direktor u ERS sa punim mandatom, ili će odbiti, kaže: „Uvijek mi je u životu bila bliža struka od politike. Ali, to je neka dilema za koju bih se morao opredijeliti, ako budem postavljen u tu dilemu. Nikada se ne zna šta život nosi.“