Svijet

"Supermutant bi mogao da izazove pandemiju 2.0" Koje tačno mutacije čine omikron toliko opasnim

Omikron soj korona virusa, koju su stručnjaci opisali kao najgori do sada, a koji je detektovan u Južnoafričkoj Republici, ima sve zabrinjavajuće mutacije iz prethodnih verzija virusa, plus mnoge druge koje bi ga mogle da ga učine najzaraznijim i najotpornijim na vakcine.

"Supermutant bi mogao da izazove pandemiju 2.0" Koje tačno mutacije čine omikron toliko opasnim
FOTO: EPA NIC BOTHMA, SHUTTERSTOCK / RAS KOMBO

Supermutant je dobio mutacije visoko zaraznog delta soja, koje su tu varijantu učinilo toliko prenosivom da je za nekoliko mjeseci postala dominantna u svijetu.

Ali nova varijanta takođe uključuje promene otporne na vakcinu viđene na beti – još jednom zabrinjavajućem soju koji se pojavio u Južnoafričkoj Republici i za koji se do sada smatralo da je najbolji u izbjegavanju imunološkog odgovora, piše Blic.

Takođe sadrži mutaciju koja je pomogla da alfa varijanti da se munjevitom brzinom proširi u Velikoj Britaniji prošle zime. Ukupno, novi super soj ima 32 mutacije na svom proteinu spajk, više od bilo koje varijante prije njega i duplo više od delte.

Sadrži dvije jedinstvene izmjene na određenom dijelu spajk proteina koji pomaže virusu da se probije u ljudske ćelije.

Svi znaci upozorenja ukazuju na to da bi omikron mogao za nekoliko mjeseci da postane dominantan u svijetu, mada naučnici naglašavaju da još nisu potvrdili nijedan od efekata mutacija u laboratoriji.

Pročitajte još

Dr Erik Feigl-Ding, epidemiolog i viši saradnik u Federaciji američkih naučnika, rekao je da su početni podaci o ovoj varijanti zabrinjavajući i da bi trebalo uvesti ograničenja na granicama.

– Postoji ozbiljan rizik da ova varijanta izazove pandemiju 2.0 – rekao je on za Dejli Mejl.

Stanovništvo Južnoafričke Republike ima veoma visok nivo prirodnog imuniteta, ali čini se da se omikron širi sa lakoćom u zemlji, zbog čega stručnjaci strahuju da bi novi soj lako mogao da ponovo zarazi one koji su već preboljeli kovid.

Međutim, za sada nema porasta hospitalizacija u regionu, što budi nadu da bi taj soj mogao da izaziva blaže simtrome.

Koje mututacije čine omikron tako opasnim?

Omikron varijanta ima više od 50 mutacija od kojih je više od 30 na proteinu spajk.

Nosi mutacije P681H i N679К koje se “rijetko viđaju zajedno” i mogle bi da virus učine još otpornijim na postojeće vakcine.

Ove dvije mutacije, zajedno sa H655I, takođe mogu da olakšati virusu da se ušunja u ćelije ljudskog organizma.

A mutacija N501Y može da učiniti soj transmisivnijim i ranije je viđena na alfa i beta sojevima, između ostalih.

Dvije druge mutacije (R203К i G204R) mogle bi da učine virus infektivnijim, dok bi mutacija koja nedostaje ovoj varijanti (NSP6) mogla povećati njegovu prenosivost.

Takođe nosi mutacije К417N i E484A koje su slične onima na beta varijanti zbog kojih je ona bolja u izbjegavanju imunološkog odgovora, bilo da je on izazvan vakcinama ili antitijelima od preležanog kovida.

Ali takođe ima N440К, pronađen na delti, kao i S477N, otkriven u njujorškoj varijanti koja je povezana sa porastom slučajeva u toj američkoj državi u martu – obje mutacije su dobre u izbjegavanju imunološkog odgovora.

Ostale mutacije koje ima uključuju G446S, T478К, К493К, G496S, К498R i I505H, iako njihov značaj još nije jasan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu