Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUPROTNOSTI SE PRIVLAČE U susret finalnoj trci za Evropsku prestonicu kulture

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

U susret finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture, na nedavno obnovljenom zdanju Banskog dvora i u Parku “Petar Kočić” postavljeni su prigodni bilbordi, sa sloganom banjalučke kandidature “Suprotnosti se privlače”.

Finale će biti održano 24. septembra u Briselu, a osim Banjaluke, za najprestižniju evropsku titulu iz oblasti kulture, bore se i Mostar i norveški Bodo.

“Suprotnosti se privlače” se odnosi na fenomen elektromagnetizam, koji neživom metalnom predmetu daje svojstva elektromagneta u trenutku kada električna struja prođe kroz njegove suprotne polove.

– Slijedeći ovu analogiju, Banjaluku, naš grad vidimo kao neživi predmet, ili običnu metalnu šipku, kulturu kao (namotaj) žice koja provodi energiju potrebnu za novi identitet, a projekat „Evropska prestonica kulture” kao bateriju koja će baciti prvu varnicu i polužiti kao pokretačka sila u čitavom tom procesu transformacije. To znači da su ovi elementi međusobno u sprezi i da bez njih Banjaluka jednostavno ne može postati elektromagnet ka kojem teži jer bi bez baterije i njenih suprotnih polova ona bila komad metala omotan žicom, kao što je to danas. Suprotnosti iz ovog slogana se odnose na nešto što nije nužno pozitivno ili negativno nego radije drugačije (od drugog) gdje je, kroz njihovo spajanje, namjera stvoriti nešto posve novo. Koncept našeg umjetničkog programa oslanja se na ovu metaforu.

U duhu fizike i zabave, podijelili smo ga na dva programska pola. Prvi, kapaciteti, se tiče područja koja smatramo problematičnim i odnosi se na naše slabosti, na kapacitet koje želimo da oživimo, a drugi na resurse koje imamo ali često zanemarujemo, na potencijale u koje želimo da ulijemo energiju. Svaki od ova dva pola podijeljen je u dvije struje projekata, što kad se sabere čini ukupno četiri programske struje – Naizmenična struja, Punjenje baterije, Iskra i Nova energija – navodi se na zvaničnom sajtu banjaluka2024.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO