Društvo

"Svaka kombinacija vakcina je BEZBJEDNA" Vakcinisanim građanima počela da stižu uputstva o trećoj dozi

Treću dozu antikovid-vakcine, samo na Beogradskom sajmu, za tri dana primilo je gotovo 1.000 ljudi, a većina se, ipak, vakciniše u domovima zdravlja.

"Svaka kombinacija vakcina je BEZBJEDNA" Vakcinisanim građanima počela da stižu uputstva o trećoj dozi
FOTO: GIUSEPPE LAMI/EPA

Po redosljedu kojim su prvi put vakcinisani građanima stižu poruke e-uprave nezavisno da li su među pet ugroženih kategorija, kojima je preporučena buster doza, i sami odlučuju koje će cjepivo da prime.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i članica Kriznog štaba, potvrdila je u petak da istraživanja pokazuju da su sve kombinacije vakcina bezbjedne, ali će njen lični izbor biti treća doza istog proizvođača kao i prve dvije. Izuzetak je ruski “sputnjik”, kod koga se kao treća doza prima isto cjepivo koje je primljeno kao prva doza.

Pročitajte još

Ministarka je među građanima koji su već dobili SMS poruku pošto je prošlo 180 dana od druge doze, i treću će, kako je najavila, primiti najkasnije u subotu.

– Treća doza potrebna je da bismo stimulisali i ojačali imunitet, a to su potvrdila i istraživanja – rekla je Darija Kisić Tepavčević. – Ukoliko se obuhvat vakcinacijom značajno ne poveća, možemo očekivati veći broj oboljelih.

Porast je već vidan. Danima smo oko na 1.500 novozaraženih. U petak je infekcija potvrđena kod 1.592, dok je od posledica kovida preminulo sedmoro.

Doktor Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, oicenio je da je situacija u Srbiji vrlo ozbiljna:

– Možemo očekivati više od 3.000 novoobolelih na dnevnom nivou već sljedeće nedjelje, a onda ta brojka može još da poraste – kaže Ivanuša. – Situacija će se pogoršavati iz dana u dan. Povećavaće se broj oboljelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posljedica kovida 19. Vidjećemo te slike koje smo gledali ranije tokom drugog i trećeg talasa. Delta soj se vrlo brzo širi i zbog toga je važno da se ljudi vakcinišu. Ohrabrujuće je da u zemljama sa visokim procentom vakcinisanih ima znatno manje teških slučajeva i preminulih, pišu Novosti.

Zainteresovanih za imunizaciju sada nema mnogo. Doktorka Tijana Matić sa punkta na Beogradskom sajmu kaže da je tu treću dozu u četvrtak primilo između 400 i 500 građana, dan ranije između 200 i 300, dok je prošle sedmice prvih i drugih doza ukupno dato između 200 i 400.

SPREMAN PLAN KOVID KAPACITETA

Broj hospitalizovanih u četiri kovid-centra približava se 1.000, pa se u Ministarstvu zdravlja već pravi plan za širenje kovid kapaciteta. Cilj je da se ovoga puta što više ustanova zadrži van kovid-sistema. Ponovo bi u lanac kovida prvi, kad za to bude potrebe, mogao da uđe KBC “Bežanijska kosa”. Sada je u bolesničkim posteljama ukupno 925 kovid pacijenata, od kojih 29 na respiratoru, a početkom ovog mjeseca bilo ih je manje od 500.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu