Politika

Svaka priča o NATO rađa nove "izdajnike": Da li BiH ide u ČLANSTVO ili samo sarađuje s Alijansom

Usvajanje dva dokumenta koji govore o odnosima BiH sa NATO dovelo je do toga da ministre u Savjetu ministara BiH opozicija u oba entiteta, svaka iz svojih razloga, naziva izdajnicima.

Svaka priča o NATO rađa nove "izdajnike": Da li BiH ide u ČLANSTVO ili samo sarađuje s Alijansom
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Atmosfera je slična onoj u novembru 2019. kada je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi i poslalo ga u NATO. Opozicija u Srpskoj ovaj put optužila je ministre iz SNSD za izdaju, jer navodno najnovijim potezima nastavljaju da vode BiH u NATO, skrivajući činjenice od naroda.

– Poslije jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH nema ništa nepoznato po pitanju integracije BiH u NATO. Bojim se da će NATO u jednom momentu kazati da su se stekli uslovi da se BiH pridruži alijansi, a to će, po Dodikovom nalogu, biti odmah iza opštih izbora 2022. – saopštio je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica.

FOTO: FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Vukota Govedarica i Milorad Dodik

S druge strane, Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu BiH, obrušio se na ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković (SDA).

– Bisera Turković je s Rusima dogovorila da NATO integracije zamijeni saradnjom. Pristala da komisija krši „Sejdić-Finci“ (po sedam članova iz tri naroda, nema ostalih) i da odlučuje etničkim glasanjem. I onda nekog zovu izdajnicima – napisao je Arnaut na Tviteru.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Damir Arnaut

Šta je Savjet ministara BiH zapravo usvojio? Kako je saopšteno, sa devet glasova za i jednim protiv uspostavljena je Komisija za saradnju sa NATO čiji princip glasanja prati glasanje u Savjetu ministara BiH, što znači da je uslov da za odluku glasa najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Drugo, Savjet ministara BiH jednoglasno je usvojio dokument „Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019-2020“, koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti institucija u BiH u vezi s političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima bezbednosti, te resursima i pravnim pitanjima.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Savjet ministara BiH

Članica Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH, Dušanka Majkić, pojašnjava da na Savjetu ministara nije bilo nikakve rasprave o Programu reformi, jer je to završeno.

Pročitajte još

– Značajno je da prvi put od donošenja Zakona o odbrani imamo da je zaustavljen NATO put i da je to sada saradnja s NATO, po ugledu na Srbiju – tvrdi Majkićeva za Srpskainfo.

Kada je u pitanju promjena naziva komisije i načina njenog odlučivanja, Majkićeva naglašava da to više nije komisija za NATO integracije, nego Komisija za saradnju s NATO, u skladu sa onim što je definisano Programom reformi.

– Način odlučivanja Komisije je veoma značajan, jer znači da bez glasa iz srpskog naroda ništa ne može da bude usvojeno. I na kraju, nikakvi budući razgovori o NATO integracijama nisu mogući a da prethodno nemamo usvojen stav na Predsjedništvu BiH i potvrđen od strane Parlamentarne skupštine BiH – naglašava Majkićeva.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Dušanka Majkić

Kada su u pitanju zamjerke iz opozicije u Srpskoj, Majkićeva smatra da bi se opozicija isto ponašala šta god da je uradio SNSD.

Pročitajte još

– Opozicija, za koju vidimo u kakvom je stanju i kakvi su joj izborni rezultati, uvijek će naći načina da bez ikakvih argumenata napada – zaključuje Majkićeva.

Vojnopolitički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar smatra da se ne radi ni okakvoj izdaji srpskih ministara nego je riječ o tome da se kontinuirano radi ono što je BiH preuzela kao obavezu.

FOTO: FOTO: N1
FOTO: FOTO: N1
Đuro Kozar

– To ne znači da je BiH već u NATO. Ali, ispunjavaju se uslovi neophodni da se stekne status do poziva u prijem. Tada će odluka opet biti na nama, vjerovatno će biti referendum na prostoru cijele zemlje, kao što je bio slučaj u drugim državama. Da bismo došli do toga, svaka zemlja mora da se pospremi iznutra, da sagleda politička i pravna pitanja. Program reformi nije potreban NATO koliko je potreban nama, da ubrzamo sve što smo preuzeli kao obaveze i kroz približavanje EU, o čemu u BiH postoji konsenzus. NATO nas ne požuruje. I druge države su imale NATO skeptike, tako će biti i u BiH, ali ovo je put kojim se ide – zaključuje Kozar.