Sudbine

“Svaki moj dan započinje na hipodromu” Miloš je najbolji srpski džokej, objasnio šta je najbitnije u ovom sportu (VIDEO)

Miloš Milojević (31), porijeklom iz Kragujevca, u svojoj profesionalnoj jahačkoj karijeri pobijeđivao je najveće svjetske asove, jahao konje vrijedne milion evra i učestvovao u velikim trkama zbog kojih su se u kladionici osvajale nevjerovatno visoke cifre.

“Svaki moj dan započinje na hipodromu” Miloš je najbolji srpski džokej, objasnio šta je najbitnije u ovom sportu (VIDEO)
FOTO: RTV MAG/YOUTUBE/SCREENSHOT

Najbitnija trka koju sam osvojio, to je bilo ove godine, Srpski galopski derbi. San svakog džokeja je da osvoji taj derbi – govori Miloš za RTV Mag.

Dok njegovi vršnjaci odlaze iz Arilja, mladi Ratko ne odustaje od života i poslova na selu: “Ja to volim, kad god nešto radim ovdje srećan sam”

Pročitajte još

Zamijenio Niš selom na granici sa Bugarskom i sad spasava autohtone vrste konja i pasa “Ko nema gdje, nek dođe kod mene”

Svoju prvu veliku trku jahao je sa 12 godina. Bio je najbolji džokej u Italiji, jahao je u Mađarskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, a u Srbiji je posljednje dvije godine.

Objašnjava da jahači titulu džokeja dobijaju sa 30 pobjeda i šta je ono što je važno u ovom sportu.

– Kilaža. Ja generalno imam taj problem, ali borim se, trudim se. Trčanje, dijete razne, saune, odricanje. Moj minimalni teret je 56 kilograma, to je minimala. Kada se počinje, kada se dobija licenca za džokeja, učenik postaje “aspirant” sa deset pobjeda, nebitno u kojim trkama. Onda sa 30 ste već profesionalni džokej. Konji koje oni jašu (učenici) nose tri kilograma manje nego naši, a konji aspiranata dva – objašnjava Milojević.

On ima mnogo talentovanih učenika na beogradskom hipodromu, a među njima je i sedamnaestogodišnja Andrea Stojković, čiju ljubav prema konjima mnogi ne mogu ni da zamisle.

“Svaki moj dan započinje ovdje na hipodromu, ovo je moj život”

– Jašem možda četiri godine. Svako jutro počinjem jahanjem, dva tri puta na dan dođem na hipodrom. To jednostavno kao da vam uđe u kožu. Navikla sam na njih i ne može dan da mi prođe bez njih, nekako kao da su mi djeca – govori Andrea.

Iako je na jednoj trci u kojoj je učestvovala njen miljenik, konj Miloš, prešao preko nje, nije odustala.

– To je bila moja krivica i to je moje neiskustvo. Mogla je da bude mnogo gora situacija i svi su mislili da je on mnogo “bezobrazan” konj, ali ja sam ga poslije toga mnogo zavoljela. To je bilo poslije cilja i ja sam tada samo izgubila snagu, presjeklo me u nogama i ja sam sjela na njega i krenula da padam sa strane. Zakačila sam se njemu na vrat i on me je držao tako, galopirao je i ja sam spala ispod njega. On nije mogao da stane, svakako ga ne krivim – ispričala je ova devojka za RTV Mag, prenosi Blic.