Banjaluka

"SVAKI RAČUN PREKO 500 КM MORA BITI OBJAVLJEN" Stanivuković traži da javni troškovi budu dostupni svima

Svi ugovori i sporazumi koje Grad potpiše sa bilo kim moraju biti objavljeni, kako bi građani imali uvid u trošenje javnih sredstava.

"SVAKI RAČUN PREKO 500 КM MORA BITI OBJAVLJEN" Stanivuković traži da javni troškovi budu dostupni svima
FOTO: PDP

Poručio je ovo narodni poslanik i kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković, tokom razgovora sa stanovnicuma Vrbanje.

– Stanovnici Vrbanje se suočavaju sa mnogim infrastrukturnim problemima, ali osim toga i sa problemom koji muči veliki broj građana Banjaluke i Republike Srpske. Prenijeli smo im jasnu poruku: u našem gradu ima sasvim dovoljno novca, samo je loše raspoređen i građani ne znaju gdje je usmjeravan njihov novac. Mi smo spremni i sigurno ćemo to uraditi, osigurati javnost gradskih finansija i budžeta – rekao je Stanivuković.

On je pojasnio da to znači da svaki račun viši od 500 КM mora biti javno prikazan, što sada nije slučaj.

– Da je to sada slučaj, svima bi bilo jasno zašto navodno nema novca da se riješi putna infrastruktura u Carigradskoj ulici u Vrbanji, zašto nema novca da se riješi trotoar koji vodi do osnovne škole i za druge, životne potrebe. Novca ima, ali za podobne. Mi smo spremni to da promijenimo i da radimo potpuno transparentno – kaže Stanivuković.

Pročitajte još

On tvrdi da mjesecima, kao narodni poslanik, traži informaciju koliko je u toku prošle sezone izdvojeno za čišćenje snijega koji je pao samo dva puta, budući da se do sada u tu svrhu davalo preko milion КM, međutim, odgovora nema.

– Zato je nužno da se svaki račun prikaže. Treba građani da ocijene da li je normalno da Grad izdvoji 65.000 КM za jedan bilbord i još 10.000 za dodatne radove na bilbordu, dok mnogi ljudi u najvećem gradu Srpske nemaju ni kanalizaciju, kao što je slučaj u velikom dijelu Vrbanje – kaže Stanivuković.