Svijet

“SVAKO OD NAS ĆE IMATI KORONU” Poznati infektolog o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Austrijski infektolog Franc Alerberger ne vjeruje da će korona virus biti iskorenjen i da smatra da će se "svako od nas prije ili kasnije zaraziti", ali ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se prije deset mjeseci strahovalo.

“SVAKO OD NAS ĆE IMATI KORONU” Poznati infektolog o trenutnoj epidemiološkoj situaciji
FOTO: NICOLA FOSSELLA EPA

Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre – poručio je Alerberger u izjavi austrijskom radiju Oe3.

Direktor Odeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i bezbjednost ishrane (AGES) očekuje da će vakcina protiv korona virusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

-Kladim se u sve da neće biti lijeka, jer se lijekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke, podvukao je on.

Alerberger kaže da je korona virus bezopasnija bolest nego što se strahovalo prije deset mjeseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih na 30 odsto.

On se pozvao na studiju Univerziteta Stanford prema kojoj je smrtnost na 0,23 odsto.

-Ta vrijednost odgovara i našim podacima, naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam odsto kapaciteta na intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 odsto Austrijanaca može oboliti i da se ne smije podcijeniti udio starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego kod sezonalne gripe.

Pročitajte još

Upozorio je i na zaoštravanju situacije tokom zime.

-Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, spriječiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo da tok usporimo, rekao je Alerberger dodajući da očekuje vrhunac kovid infekcije u decembru ili januaru, prenosi Blic.