Politika

SVAKODNEVICA NA KOSOVU Petković: Od početka godine više od 90 napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je u razgovoru sa direktorom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom da su

SVAKODNEVICA NA KOSOVU Petković: Od početka godine više od 90 napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje
FOTO: SRNA

napadi na srpski narod, imovinu i svetinje na Kosovu i Metohiji gotovo svakodnevni.

On je naglasio da je samo od početka ove godine bilo više od 90 napada.

Petković je istakao da je to uveliko premašilo ukupan broj incidenata koji su se dogodili tokom cijele prošle godine.

On je ocijenio da će predstojeći lokalni izbori na Kosovu i Metohiji zasigurno pojačati već izuzetno agresivnu antisrpsku retoriku Prištine i da postoji bojazan da će to povećati pritisak na Srbe u pokrajini i dodatno ugroziti njihovu bezbjednost.

Petković, koji je upoznao Mari Jamašito sa političko-bezbjednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, podsjetio je i na nedavne napade na Srbe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pročitajte još

Među tim napadima su i onaj na 13-godišnjeg dječaka Nikolu Perića iz Gojbulje, 23-godišnjeg Nikolu Perića iz sela Zebince koji je pretučen dok se vraćao sa ispaše stoke, kao i nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja povratnik u Đakovici.

Petković očekuje da će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak koji imaju i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani, te istakao nezamjenjivu ulogu Misije UN na Kosovu i Metohiji u očuvanju mira, bezbjednosti i zaštiti ljudskih prava.

Petković je upoznao sagovornicu i o posljednje dvije runde razgovora u Briselu tokom kojih je Priština pokazala veliku neodgovornost, odbivši da se saglasi sa dvije ključne tačke nacrta EU.

Te tačke se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica, kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

O pitanju nestalih lica, Petković je istakao da je Beograd do sada odgovorio na sve zahtjeve i pretražio 22 lokacije, ali da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini.

I pored permanentnog istrajavanja Prištine u stvaranju atmosfere u kojoj bi dijalog bio nemoguć, Petković je ukazao da je Beograd iskreno zainteresovan za razgovor, te dodao da je najveći interes primjena do sada postignutih dogovora, prije svega, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Prihvati notifikacije