Svijet

“SVAKODNEVNO SE PREUZIMAJU ZATVORENICI” U zatvoru u Istočnoj Ilidži trenutno 147 osuđenih i 37 pritvorenih osoba

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša rekao je da je u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera u Istočnoj Ilidži trenutno 147 osuđenih i 37 pritvorenih osoba, te da će do kraja godine biti prebačeni svi zatvorenici kojima je kaznu zatvora izrekao Sud BiH.

“SVAKODNEVNO SE PREUZIMAJU ZATVORENICI” U zatvoru u Istočnoj Ilidži trenutno 147 osuđenih i 37 pritvorenih osoba
FOTO: MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA

On je istakao da se svakodnevno preuzimaju zatvorenici iz entitetskih zatvora, te da broj zatvorenika koji se nalaze u ovom zavodu varira iz dana u dan.

– Trenutno su na odsluženju zatvorenici iz svih entitetskih zatvora. S obzirom na broj osoba koje su služile kazne u nekim zatvorima u entitetima, više nema zatvorenika koje je osudio Sud BiH u kazneno-popravnim zavodima Busovača, Mostar, Bihać, Istočno Sarajevo, Doboj, Trebinje, Bijeljina i Sarajevo – rekao je Grubeša za Birn.

On je naveo da zatvorenici prebačeni u Zavog u Istočnoj Ilidži služe kazne zatvora za cijeli dijapazon krivičnih djela za koja je nadležan Sud BiH – od organizovanog kriminala do ratnih zločina.

Prvi Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH svečano je otvoren 22. jula ove godine nakon višegodišnje izgradnje. Kamen temeljac je postavljen 2006, a izgradnja zatvora je počela 2007. godine.

Objekat se prostire na 24.000 metara kvadratnih i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike, a svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, ukupne je površine oko 12 metara kvadratnih.

Predviđeno je da u zatvoru budu smješteni zatvorenici koje je Sud BiH osudio za najteža krivična djela.

Prihvati notifikacije