Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVAKODNEVNO STIŽU GRUPE MRTVAČKIH SANDUKA Sveštenik o dramatičnoj situaciji u Italiji (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Ruptly/Youtube/Screenshot

Kada je prije 40 godina postao sveštenik, otac Mario Čarminati znao je da će se susresti sa smrću – ali ne u industrijskom obimu.

Kovčezi u kojima su umrli župljani više ne izlaze jedan po jedan nakon sahrane svake sedmice ili slično. Sada, zbog epidemije korona virusa, svakodnevno stižu grupe mrtvačkih kovčega koji se slažu hladni mermerni pod u crkvi Svetog Josipa.

– Vlasti nisu znale gdje da ih stave – rekao je Čarminati (64), stariji sveštenik u Serijatu, mirnom gradiću na rijeci sa 25.000 ljudi u sjevernoj Italiji.

Kad se dovoljno sakupi, on i ostali sveštenici daju im brzopleti blagoslov, a zatim ih viljuškar utovaruje u vojne kamione koji ih voze do groblja i krematorijuma.

Okupljanja su zabranjena širom Italije zbog nacionalnog zatvaranja, tako da se crkvene sahrane ne mogu održati.Serijat je u provinciji Bergamo, najteže pogođenom u sjevernoj italijanskoj regiji Lombardija i epicentru epidemije.

S nacionalnim brojem smrtnih slučajeva u petak preko 9.000, Italija je pretrpjela skoro dvostruko više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga nacija.

Sveštenik je rekao da je za njega najtužnije to što su mnogi njegovi župljani umrli sami, bez najmilijih, jer ograničenja koja bi spriječila širenje virusa ne dozvoljavaju članovima porodice posjetu u bolnicama.

– Često razgovaramo o onima kojima je pomoć najpotrebnika, a oni su to sada – rekao je van crkve nakon što je blagoslovio oko 40 kovčega zajedno sa mlađim sveštenikom, ocem Marčelom Krotijem.

– Oni su najpotrebniji iako više nisu živi. Niko više nema vremena ni mogućnosti da se brine o njima pa sam odlučio da otvorim crkvu za njih – rekao je Čarminati, prenosi ATV.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO