Svijet

Svakog dana suočavaju se sa BRUTALNIM UBISTVIMA: Ovo su najopasnija naseljena mjesta na planeti

Zbog sukoba meksičkih narko-kartela, nekadašnje turističke rajske destinacije poput Tijuane i Akapulka svakog dana se suočavaju sa višestrukim i brutalnim ubistvima.

Svakog dana suočavaju se sa BRUTALNIM UBISTVIMA: Ovo su najopasnija naseljena mjesta na planeti
Foto: Profimedia

Tijuana u Meksiku je najopasniji grad na planeti u njemu se godišnje dogodi najmanje 2.640 ubistava, više od sedam dnevno.

Ovo je samo jedan od pet gradova smrti, mjesta u kojima su ubistva, pljačke i najrazličitiji kriminalni obračuni postali svakodnevica.

Na toj listi se nalaze još tri meksička grada – Akapulko, Sijudad Viktorija i Sijudad Huarez, kao i prestonica Venecuele Karakas.

Broj ubistava u meksičkim gradovima, od kojih su Tihuana i Akapulko nekad bili turistička rajska mjesta, nije veliko iznenađenje ako se ima u vidu rat narko-kartela u toj zemlji, a koji vrlo često izmiče kontroli.

Foto: Profimedia

Prije samo četiri dana, 26 ljudi je ubijeno kad su egzekutori narko-bosova upali u kafić u mjestu Koacakoalkos, zapucali na goste, pa zapalili lokal Molotovljevim koktelima.

U prethodnih mjesec dana bilo je još sličnih krvoprolića – u Uruapanu su pripadnici kartela Halisko ubili više od 20 ljudi, a onda njihova tijela objesili o nadvožnjak uz poruku: “Dragi ljudi, nastavite sa svojim životima”.

Otkako je 2006. godine pokrenut rat protiv kartela, u Meksiku je zvanično ubijeno više od 250.000 ljudi.

Međutim, moguće je da je broj mrtvih još veći jer su, što je vlada objavila juče, pronađene 3.024 jame sa 4.974 leša. Mnogo žrtava se i dalje vodi kao nestalo, a u meksičkim mrtvačnicama ima oko 26.000 neidentifikovanih tijela.

Glad i demonstracije

Prestonica Venecuele Karakas treći je najopasniji grad na svijetu jer u njoj ima mnogo kriminala, a dodatno opasnom je čini nestabilna politička situacija, skoro svakodnevne nasilne demonstracije, ali i glad.

Evropa bezbjedna

Među 50 najsmrtonosnijih gradova na svijetu nema nijednog iz Evrope, ali se na njoj nalaze čak četiri grada iz SAD – Sent Luis (15. mjesto), Baltimor (23), Detroit (46) i Nju Orleans (50).

Foto: Richard Ellis/EPA

Na listi se nalaze i tri grada iz Južnoafričke Republike, a svi ostali su iz Srednje i Južne Amerike.

Najopasnije zemlje svijeta

Iako su četiri najopasnija grada na svijetu u Meksiku, ova zemlja nije najopasnija država na svijetu.

Na prvom mjestu najsmrtonosnijih država nalazi se Avganistan, u kome se ratuje bez prekida od osamdesetih godina prošlog vijeka. Na drugom mjestu je Sirija, na trećem je Južni Sudan, na četvrtom Jemen, a na petom Irak. U svim ovim zemljama trenutno se vode krvavi građanski ratovi.

15 od 50 najsmrtonosnijih gradova na svijetu nalazi se u Meksiku

14 od 50 najsmrtonosnijih gradova na svijetu nalazi se u Brazilu

šest od 50 najsmrtonosnijih gradova na svijetu nalazi se u Venecueli

četiri od 50 najsmrtonosnijih gradova na svijetu nalazi se u Americi.

(Kurir)