Biznis

Sve će to narod platiti: Republika Srpska odbija da Slovencima plati 46 miliona evra odštete, kamata je 10.000 evra dnevno

Slovenačka firma "Viadukt" je najavila prisilnu naplatu 46 miliona evra odštete, zbog jednostranog raskida ugovora za izgradnju hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Sve će to narod platiti: Republika Srpska odbija da Slovencima plati 46 miliona evra odštete, kamata je 10.000 evra dnevno
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova kompanija je nakon arbitražne presude najavila prisilnu naplatu odštete, jer vlasti u BiH ni mjesec dana nakon odluke nisu pokazale namjeru za isplatu duga, izvještava slovenska agencija STA. Dug u međuvremenu zbog visokih kamata raste za gotovo 10 hiljada eura dnevno.

Pravni zastupnici “Viadukta”, advokatska kancelarija Baroš, za Capital.ba su ranije objasnili da su se od odluke u maju tri puta obratili Savjetu ministara BiH, s obzirom na to da je tužena strana bila BiH, koja je spor takođe izgubila. Na to su pitanje upozorili i Tužilaštvo BiH i Ministarstvo finansija BiH.

Državne vlasti sada prema navodima advokata prebacuju isplatu odštete na vladu Republike Srpske, s kojom su potpisali sporazum o poravnanju tog duga.

Rok istekao kamate vrtoglavo rastu

Sporazum su vlada entiteta i države potpisale godinu dana nakon početka arbitraže, prema kojem se Republika Srpska obvezala platiti sve troškove arbitražnog postupka.

U advokatskoj kancelariji Baroš naglašavaju da sporazum nikako ne utiče na tužbeni zahtjev i obvezu koju BiH mora platiti na temelju arbitražne odluke.

Pročitajte još

– Putem podneska koji smo 23. maja poslali nadležnim organima BiH, ostavili smo rok od 15 dana za djelovanje, s ponudom da u navedenom roku definišemo sva pitanja u vezi sa izvršenjem presude – objasnili su nranije advokati “Viadukta”.

Ovaj rok je istekao danas, a djelovanje nadležnih organa potpuno je izostalo.

Od maja dug porastao za 250.000 evra

Advokati su upozorili da će nakon isteka ovog roka priznavanje presude zahtijevati sudskim putem, a zatim i kroz prinudnu naplatu. Pri tome su upozorili da je dug zbog kamata samo od početka maja do danas narastao za oko 250.000 eura.

Vlada RS je 2004. godine s HES Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenski “Viadukt”, potpisala koncesioni ugovor vrijedan 165 miliona evra za izgradnju dviju hidroelektrana. Kako projekt nije bio realizovan ni nakon deset godina, ugovor je raskinut u septembru 2015.

HES Vrbas je u oktobru 2015. podnio odštetni zahtjev vladi Republike Srpske zbog raskida ugovora. Budući da je vlada zahtjev odbila, “Viadukt” kao većinski vlasnik HES Vrbas podnio je 2016. godine zahtjev za arbitražu u Vašingtonu.

BiH je 2022. izgubila arbitražni spor pred arbitražnim sudom u Vašingtonu. Vlada RS je potom podnijela zahtjev za poništenje te odluke i dala bezuslovnu garanciju da će dug biti plaćen, ako odluka ne bude poništena. Arbitražni sud u Londonu je početkom maja odbio njihov zahtjev za poništenje, piše Forbes BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu