Društvo

SVE GORA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U odnosu na juče, danas 98 osoba više zaraženo korona virusom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u protekla 24 časa korona virusom zaraženo je ukupno 711 osoba, podaci su entitetskih instituta za javno zdravstvo.

SVE GORA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U odnosu na juče, danas 98 osoba više zaraženo korona virusom
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U ovom periodu, korona virus je potvrđen kod još 226 osoba u Srpskoj, gdje je testirano 787 laboratorijskih uzoraka.

U Federaciji BiH testirano je 1.497 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 485 pozitivno na SARS-CoV-2.

U odnosu na dan ranije, u protekla 24 časa na korona virus u RS i FBiH pozitivno je 98 ljudi više, s obzirom na to da je SARS-CoV-2 u ovom periodu otkriven kod ukupno 613 osoba u ovim entitetima.

Od juče ujutru do jutros, u Federaciji BiH kovid je odnio jedan život, dok u RS nije bilo preminulih.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS apeluju na sprovođenje mjera zaštite, podsjetivši da su na snazi zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se tiču obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru.

– Upozoravamo da su, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja. Takođe, na snazi je i zaključak po kojem su gradski i opštinski krizni štabovi dužni da, u slučaju pogoršane epidemiološke situacije, na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere – poručeno je nakon današnjeg sastanka Stručnog operativnog tima za specifične zadatke zaštite i spasavanja MZSZ.

Iz Federalnog ministarstva zdravtsva poručili su da se, u uslovima  pogoršane kovid epidemiološke situacije, naređuje striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, za sve one na koje se preporuke odnose.

– Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera, naspram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini – navodi se u saopštenju.