Gradovi

"Sve je krenulo prije 22 godine" Porodica Pećanac iz Drvara ima plantažu drenjina i kod njih je sve "PO PROPISU"

Porodica Pećanac iz Drvara prije 22 godina odlučila je da prerađuje drenjinu, pa tako danas raspolaže sa plantažom od 263 stabla, a imaju i svoj brend pod nazivom "Po propisu".

"Sve je krenulo prije 22 godine" Porodica Pećanac iz Drvara ima plantažu drenjina i kod njih je sve "PO PROPISU"
FOTO: SRNA

Svojim radom ova drvarska porodica iz sela Vrtoče nadomak Drvara pokazala je da se su ljubavlju, slogom i zajedičkim radom može dosta toga postići, što su pokazali i brendiranjem proizvoda iz vlastite proizvodnje.

U svom asortimanu od drenjine imaju rakije, likere, imber /sok od drenjine/, kompot, slatko i mućeni pekmez.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Prema riječima Kove Pećanac, idejni tvorac brenda “Po propisu” je njen pokojni suprug Đuro.

– Sve je krenulo prije 22 godine, a ja se nadam da će i moji potomci da nastave sa preradom drenjina, uzgojem sadnica i njegovanjem tradicije – rekla je Srni Pećančeva.

Ona s ponosom ističe uspjeh u porodičnom biznisu, te napominje da su za kvalitet proizvoda dobili brojne nagrade.

– U Mrkonjić Gradu smo osvojili zlatnu medalju za rakiju drenju, a mnogo je još priznanja i nagrada stiglo u našu kuću – priča Kova.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Četvoročlanoj porodici Pećanac veliku pomoć oko posla sa drenjinama pruža porodica Stijaković iz Banjaluke – Gordana i Dragan sa djecom.

– Plantaža drenjine broji čak 263 stabla. Neki od njih imaju svoje rodovnike i stabla prati institut za poljoprivredu Republike Srpske. Uzgajamo i sadnice, težak je to posao, ali to je ljubav – navodi Pećančeva.

Dok ne stigne finalni proizvod, ističe ona, treba dosta truda i rada, ali ostvareni prihod od prodaje dosta pomaže kućnom budžetu.

Pročitajte još

Pećanci su svoje proizvode predstavljali u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci i drugim gradovima širom zemlje i regiona.

– Kvalitet je najbitniji. Proizvod treba da privuče kupca, zato je pored kvaliteta bitana i ambalaža, ali i marketing – priča Kova.

Drenjina je zaštitni znak opštine Drvar, naglašava ona, jer se posjeta nije ni dogodila ako se ne popija čašica drenje.