Društvo

“SVE JE SPREMNO ZA DRUGI UDAR” Dr Svorcan o razlici između dva pika epidemije i NOVOM TALASU KORONE

Žestoku borbu protiv virusa korona, bez dana odmora, junački su iznijeli ljekari i medicinski radnici Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", gdje je od početka epidemije hospitalizovano čak više od 2.000 kovid pacijenata.

“SVE JE SPREMNO ZA DRUGI UDAR” Dr Svorcan o razlici između dva pika epidemije i NOVOM TALASU KORONE
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Sada je prioritet da se zbrinu sva hitna hirurška stanja i maligniteti za hirurške intervencije.

Kako za Blic kaže v. d. direktora KBC “Zvezdara” prof. dr Petar Svorcan, ova epidemija je bila ogroman izazov za sve.

– Zaista, ne bih mogao da uporedim ovu situaciju ni sa jednom drugom u kojoj sam se susretao tokom moje dosadašnje ljekarske prakse – vjerujem i moje kolege takođe. Najteža je bila neizvijesnost prije dolaska prvih pacijenata. Neizvijesnost u smislu nepoznatog i činjenice da nismo znali sa čim se suočavamo i kako će sve to izgledati. Uporedo stižu snimci iz Italije i Španije i dodatno se pojačava odgovornost, kako za pacijente tako i za zaposlene da se maksimalno zaštite kako bi mogli da pomognu pacijentima, ali i da sačuvaju sebe – priča prof. dr Svorcan, ističući da je ponosan na svoje zaposlene.

On objašnjava u čemu se razlikuju prvi i drugi pik epidemije.

– Ključna razlika je što smo mnogo naučili iz prvog pika, te smo sa već određenim iskustvom ušli u drugi pik prvog talasa epidemije. Takođe, u drugom piku su dominirali pacijenti sa težom kliničkom slikom koji su zahtijevali kiseoničku potporu. Kapaciteti su bili popunjeni gotovo do maksimuma, potrošnja kiseonika je za dan bila kao za nekoliko mjeseci u redovnom režimu rada.

Objašnjava da je ukupno je u ovoj ustanovi tokom dva mjeseca hospitalizovano čak 930 pacijenata.

– Tokom drugog pika za period nešto kraći od dva mjeseca hospitalizovali smo više od 1.150 pacijenata.

Dr Svorcan kaže id a je sve spremno za drugi talas korona virusa.

– Smataram da smo apsolutno spremni i da je državno zdravstvo pokazalo da je, pored stručnosti i znanja, aposlutno spremno da se izbori sa ovakvom epidemijom koja se događa jednom u 100 godina.