Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sve misterije “Igre prijestola”: Iza dokumentarca “The Last Watch” krije se prava tajna operacija (VIDEO)

Kultura
Autor:

Foto: Facebook/ Jeanie Finlay

Dženi Finlej je dobila zadatak da snimi dokumentarac “iza kulisa” posljednje sezone – ali nije smjela nikome da priča o tome.

Sigurne telefonske linije i šifrovana imena – možda zvuči kao posao za tajne službe, ali kada se radi o spojlerima serije „Igra prijestola“ producenti ovog mega hita epske fantastike ništa nisu prepuštali slučaju.

To je naučila i Dženi Finlej, autorka zvaničnog dokumentarnog filma o posljednjoj sezoni ove serije.

– Sve je bilo toliko tajno da je čak i snimanje dokumentarca bilo tajno – kaže ona.

Finlej u filmovima obično govori o “ličnim pričama”, pa možda i nije bila baš očigledan izbor za gurkanje sa oko 2.000 članova ekipe na setu jedne od najvećih TV serija na svetu. Ipak, na njeno iznenađenje, upravo to se desilo.

– Dobila sam misteriozni imejl od momka koji je radio za Filmski centar Irske u kome je pisalo „zvaće te HBO“ – kaže ona.

Ona kaže da “nije bila baš veliki ljubitelj „Igre prijestola“”, iako je znala da “zima dolazi” i ko je Džon Snou. Svejedno je prihvatila poziv i nekih mjesec dana kasnije našla se na sastanku sa producentima serije u Los Anđelesu.

– Ukazali su mi ogromno povjerenje – kaže ona. – Poslije tri nedjelje rekli su: „dobrodošla u familiju“ – kaže ona.

Dvije nedjelje nakon toga, našla se “na izviđanju lokacije u vjetrovitom kamenolomu u Sjevernoj Irskoj sa producentima serije”.

Postala je dio seta i počela je kamerom da bilježi stvaranje posljednje sezone serije i svega onoga što je potrebno da bi Vesteros još jednom oživio.

Začkoljica je bila u tome što Finlej nikome nije smjela da govori ništa o ovom veoma tajnom zadatku.

Govoreći o tome u podkastu Marka Kermoda, Finlej je rekla da je učešće u projektu krila od porodice i prijatelja čitavih 14 mjeseci.

Nije postojala velika opasnost od toga da nekome otkrije značajne spojlere, jer je morala da potpiše ugovor o povjerljivosti. Ima i detalja koji kao da su prepisani iz neke druge HBO serije, prije svega špijunske – naime, američka kompanija je instalirala posebnu telefonsku liniju kako bi bila na vezi sa kancelarijom Dženi Finlej u Notingemu.

– Došla su trojica momaka iz HBO-a iz Njujorka, prokopali put, postavili posebnu sigurnu liniju, koristili smo šifrovana imena i enkriptovani materijal – kaže Finlej.

– Morali smo da koristimo šifrovana imena zbog glumaca i spojlera. Zapravo, nerealno mi je što sada mogu da govorim o tome. Toliko mi je laknulo što je finale serije emitovano – dodala je ona.

Za Finlej, čiji su filmovi – poput Orion: Čovek koji će biti kralj – uglavnom portreti jedne osobe, veličina produkcije “Igre prijestola” bila je svojevrstan izazov.

– Ja sam autorka dokumentaraca, tako da je ovo bilo nešto potpuno drugačije – rekla je ona. – Bilo je ogromno. Sve je postavljeno četiri mjeseca prije nego što su glumci uopšte stigli.

– Imali su zmajeve i ledena jezera i zamak – ogroman zamak u kome se može snimati iz svakog ugla. Imali su čak i kostime ukrašene tehnikom graviranja kiselinom, nivo detalja je bio neverovatan. Zastrašujući posao – rekla je.

Dokumentarac o “Igri prijestola” prati priču osmoro ljudi. Jedan od njih je Vladimir Furdika koji igra Noćnog kralja u seriji.

– On je najveći zlikovac u “Igri prijestola”, ali je ustvari divan čehoslovački kaskader – kaže ona.

Iako nije bila ljubiteljka serije kada je ušla u projekat, zaljubila se u svijet “Igre prijestola” – čak je obezbijedila ulogu 15-godišnjoj kćerki. Glumila je Divljanku u posljednjoj epizodi.

– Sama veličina projekta je nevjerovatna, što tvoj posao čini zastrašujućim – objasnila je.

Producent Kris Njuman je rekao, „Veličina gozbe ne sme da te zastraši, možeš da pojedeš samo onaj obrok koji je pred tobom“, tako da smo tako i radili, dan za danom – objasnila je.

(Headliner)

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO