Biznis

SVE PLIĆI DŽEP Od dijaspore u Srbiju stiglo čak pola milijardi evra manje

Priliv novca u Srbiju po osnovu doznaka iz inostranstva od januara do avgusta ove godine manji je za gotovo pola milijarde evra u odnosu na isti period lane.

SVE PLIĆI DŽEP Od dijaspore u Srbiju stiglo čak pola milijardi evra manje
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

Prema posljednjim platnobilansnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), ukupan priliv po osnovu doznaka, ličnih transfera, za sedam meseci iznosio je 1,912 milijardi evra za 446,8 miliona evra manje nego 2019. godine, pišu Novosti.

U NBS su kazali da je manji priliv doznaka posljedica uticaja pandemije na ekonomiju u zemljama u kojima dominantno radi srpska dijaspora.

– Pad bruto domaćeg proizvoda u zemljama iz kojih se šalju doznake utiče na smanjenje novca koje ljudi mogu da izdvoje i pošalju u matične zemlje – naveli su u NBS.

U sklopu ličnih transfera koji se prate obuhvaćene su doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i pokloni iz inostranstva, upućeni fizičkim licima.

Najviše doznaka u prvoj polovini ove godine stiglo je iz Njemačke – 377 miliona evra. Iz Švajcarske je uplaćeno 169 miliona evra, Austrije 109 miliona evra, a iz SAD je do avgusta stiglo 95 miliona evra.

Od januara do avgusta je odliv novca iz Srbije iznosio 161,6 miliona evra, što je u odnosu na isti period 2019. godine više za 11,7 miliona evra, odnosno 7,8 odsto.

Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u prvoj polovini 2020. godine poslato je u Njemačku – 12,5 miliona evra, Kinu – 9,5 miliona evra, SAD – 9,4 miliona evra, Kanadu – 5,1 milion evra, Švajcarsku – pet miliona evra i Crnu Goru – 4,9 miliona evra.