Svijet

Sve se može kad MAŠTA PRORADI: Glavni grad u OVOJ ZEMLJI pretvoren je u KAFIĆ NA OTVORENOM

Glavni grad Litvanije Vilnius pretvoren je u ogromni “open-air” kafić. Vlasti su dozvolile ugostiteljima da postave stolove po javnoj površini bez da budu kažnjeni, a sve kako bi građani bili zadovoljni, a socijalna distanca među njima zadovoljena, prenosi 24sata.hr. 

Sve se može kad MAŠTA PRORADI: Glavni grad u OVOJ ZEMLJI pretvoren je u KAFIĆ NA OTVORENOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Način je to na koji ova zemlja polako popušta sa restrikcijama. Trgovine, frizeri, saloni za uljepšavanje, biblioteke, muzeji i kafići opet su otvoreni širom zemlje u ponedjeljak.

Do sada su u državi zabilježena 44 smrtna slučaja i 1.344 slučaja zaraze od početka pandemije govore brojke Univerziteta “John Hopkins”.

Ipak, kafićima je dozvoljeno goste primati samo na terasama uz stroge razmake od minimalno dva metra. Nažalost, UNESCOM zaštićeni Stari grad ipak nije mogao otvoriti svoje kafiće zbog preuskih ulica na kojima se ne bi mogla održavati dogovoreni razmak.

Prolazi, trgovi, ulice – obližnji kafići moći će ih koristiti bez da ih kaznimo. Samo otvorite, radite, očuvajte radna mjesta i održite Vilnius živim – rekao je tamošnji gradonačelnik Remigijus Šimašius.

Više od 162 kafića se prijavilo da će iskoristiti ovu dozvolu i preporuku vladajućih, a Vlada je odgovorila da će nekako pribaviti još mjesta bude li to potrebno.