Biznis

Sve unosniji biznis: Izdavanje stana na dan cvjeta u Srpskoj

Kratkoročno iznajmljivanje nekretnina tzv. ”stan na dan” je eksplodiralo u posljednje vrijeme. Ta usluga postala je veoma unosan biznis u Srpskoj. 

NOVAC , KONVERTIBILNE MARKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Želite prenoćište u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru ili nekom drugom gradu u Srpskoj, a nemate novca za skupe hotele ili slične objekte? Nema problema, jer je tu sve popularnije iznajmljivanje smještaja po principu “stan na dan”.

Popularano i povoljno, često i dvostruko jeftinije, idealna kombinacija za sve tanje budžete većine građana Srpske, navodi BN TV.

– Mislim da nije loša ideja, naprotiv. Dobro je za turizam svakog grada, pogotovo kada se u njemu dešava nešto lijepo pa dođu ljudi iz regiona i inostranstva. To je mnogo jeftinije, prije svega za porodice koje dolaze – rekla je jedna mještanka Modriče.

– To je dobra opcija, posebno za mlade, jer je dosta jeftinije nego hotel. Potrebno je da se uvede u zakonske okvire da bi bio pravi mali biznis – dodaju anketirani građani Bijeljine.

Primamljiv je turistima, ali i stanodavcima zbog odlične zarade. Međutim, osoba koja izdaje stan na dan ima i zakonske obaveze koje mora da ispuni: prijava, registracija i plaćanje poreza. Ipak, zbog mogućnosti velike zarade, mnogima je primamljivije da rade na crno.

– Ukoliko je djelatnost registrovana, država povećava svoje budžetske prihode, a oni koji se time bave dobijaju posao. Onaj kome to nije redovna djelatnost vjerovatno će težiti da radi neregistrovan je smatra da veću korist dobija neprijavljivanjem – kaže ekonomista Srđan Lalić.

Republička tržišna inspekcija redovno kontroliše i objekte koji pružaju tu vrstu usluge smještaja, kojih je u Srpskoj trenutno registrovano oko 2.400. 

Zainteresovanih za pruženje usluge stan na dan je sve više, a one koji rade na crno inspekcija kažnjava zabranom rada do registracije ali i novčano, kažu u Inspektoratu Republike Srpske.

Pročitajte još

Navode da je u protekloj godinu u okviru inspekcija koje su izvršene kontrolisano 250 lica koja pružaju tu uslugu, od čega je u 43 slučaja utvrđeno da lica nisu uredno registrovala djelatnost.

Naš cilj je legalizacija poslovnih subjekata i lica koja žele da se bave ovom djelatnošću, da izmiruju obaveze prema državi i Poreskoj upravi. Time bismo suzbili nelojalnu konkurenciju privredni subjektima koji izmiruju obaveze prema radnicima i državi”, objašnjava Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću.

– Kada bi se ova branša uredila i ponudila mogućnost podsticaja za one koji su registrovani i plaćaju porez onda bi vjerovatno i svi ostali poželjeli da se registruju – kaže Lalić.

Vlasnici stanova koji ih izdaju na nekoliko dana zadovoljno trljaju ruke pogotovo oko praznika, kada su rezervisani mjesecima unaprijed. Međutim, kada se u tu oblast uvede red, razlika u cijenama između hotela i usluge “stan na dan” neće biti tako velika pa će svako imati svoj dio kolača, kaže struka. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije